Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VW kombi budućnosti ići će 500 km s jednim punjenjem baterije

vw budd-e kombi buducnosti

Atraktivni Volkswagenov BUDD-e dizajnom podsjeća na Volkswagenov kombi iz prošlosti, no tehnologijom najavljuje budućnost njemačke renomirane marke. Naime, sličan električni pogon trebao bi zaživjeti već za tri godine u novom serijskom električnom VW automobilu.

Baterija ogromnog kapaciteta od čak 92,4 kWh, većeg i od onog u najsnažnijim Teslinim modelima omogućava domet od čak 533 km s jednim punjenjem. Također, vrijeme punjenja baterije bi se na specijalnim snažnim punjačima skratilo na samo 15 minuta za 80 posto kapaciteta baterije. BUDD-e ima dva motora. Prednji razvija 136 KS, a stražnji dodatnih 170 KS. S toliko snage automobil ima izražene sportske performanse. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje samo 6,9 sekundi, a maksimalna brzina je elektronički ograničena na 180 km/h.

Automobil je dugačak 460 cm, a obilje prostora u unutrašnjosti na konceptnom je modelu iskorišteno za luksuzni smještaj četiri osobe. Automobil je opremljen i specijalnim sistemom upravljanja na sve točkove što mu omogućava veoma mali krug okretanja. Unutrašnjost je opremljena nizom zaslona od kojih su neki zaobljeni, a multimedijom se upravlja pokretima ruke.

BUDD-e neće u serijsku proizvodnju.