Brzi i žestoki

Zbog sigurnosnog pojasa

Volvo povlači gotovo 2,1 miliona automobila širom svijeta

01/07/2020

Volvo je saopštio da je opoziv, koji je najveći u istoriji kompanije, “preventivni sigurnosni opoziv kako bi se izbjegle buduće komplikacije“

Volvo Cars je u srijedu objavio da povlači gotovo 2,1 miliona vozila širom svijeta kao preventivnu mjeru nakon što je otkriveno da čelična žica spojena na prednje sigurnosne pojaseve može oslabiti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prednji sigurnosni pojasevi su pričvršćeni u automobilu putem čeličnog kabla, objasnio je portparol vlade Stefan Elfstrom za švedski javni radio.

“Vidjeli smo da je ova žica podložna habanju pod posebnim uslovima, što smanjuje zaštitu sigurnosnog pojasa“, istakao je Elfstrom dodavši da se radi o veoma rijetkom problemu.

Volvo je saopštio da je opoziv, koji je najveći u istoriji kompanije, “preventivni sigurnosni opoziv kako bi se izbjegle buduće komplikacije“.

Švedski proizvođač automobila naveo je da su opozvani modeli Volvo S60, S60L, S60CC, V60, V60CC, XC60, V70, XC70, S80 i S80L proizvedeni u periodu između 2006. i 2019. godine.

Iz kompanije su istakli da do sada nije bilo izvještaja o povredama ili nezgodama povezanim s oštećenjem. Volvo Cars je u većinskom vlasništvu kineske kompanije Zhejiang Geely Holding Group od 2010. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.