Brzi i žestoki

mnogi u dilemi

Vozači, da vas čujemo: Ko ima prednost u ovoj situaciji?

29/12/2019

Zeleni skreće lijevo, crveni skreće lijevo, dok plavi ide ravno. Ko ima prednost? Odgovor nisu uspjeli lako da nađu na društvenim mrežama

Na slici se nalazi uobičajena situacija iz saobraćaja na kakvu vozači svakodnevno nailaze. Tri automobila, na putevima iste važnosti, bez saobraćajnih znakova, bez semafora ili policajca koji regulišu saobraćaj.

Zeleni skreće lijevo, crveni skreće lijevo, dok plavi ide ravno. Ko ima prednost?

Odgovor nisu uspjeli lako da nađu na društvenim mrežama.

Na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom, vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi s njegove desne strane. Pravilo desne strane je jedno od osnovnijih pravila u saobraćaju i svi vozači morali bi da ga budu svjesni.

Izuzetak od tog pravila su tramvaji koji u svim slučajevima imaju prvenstvo prolaza (osim ako nije saobraćajnim znakom određeno drugačije). Najveći prioritet imaju vozila pod pratnjom te vozila sa uključenim rotacijama poput policije ili hitne pomoći.

Vozač koji na raskrsnici skreće lijevo, dužan je da propusti vozilo koje dolazeći iz suprotnog smjera na raskrsnici zadržava smjer kretanja ili skreće udesno, osim ako je znakom određeno drugačije.

Pogledajte pravilan prolaz kroz raskrsnicu u ovom slučaju…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.