Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saradnja

VW i Ford udružuju snage, evo šta će proizvoditi

vw

Ford bi proizvodio pikapove srednje veličine, nasljednike Ford Rangera i VW Amaroka, dok bi VW razvijao i pravio manje kombije poput Caddyja za gradsku vožnju

Njemački Volkswagen (VW) i američki Ford saopštili su da uspostavljaju globalno savezništvo u kojem će zajedno razvijati proizvodnju komercijalnih kombija i pikapova srednje veličine, te da istovremeno istražuju mogućnosti šire saradnje na elektičnim i autonomnim vozilima.

Glavni izvršni direktor VW-a Herbert Dis i generalni direktor Forda Džim Heket naveli su u saopštenju da bi prva zajednički proizvedena vozila mogla da budu lansirana na tržište već 2022. godine, te da će ovo povezivanje značiti i veće profite za obje kompanije od 2023. godine.

Ford bi proizvodio pikapove srednje veličine, nasljednike Ford Rangera i VW Amaroka, što je jedno od uporišta njegovih poslovnih aktivnosti, kao i veće kombije, dok bi VW razvijao i pravio manje kombije poput Caddyja za gradsku vožnju.

Dvije kompanije su takođe potpisale memorandum o razumijevanju o razmatranju saradnje na električnim i autonomnim automobilima i spremne su da razmotre dodatne projekte, ali kao samostalni privredni subjekti bez međusobnog ulaženja u vlasništvo jedni drugih.