Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VW najavio termin dolaska električnog automobila

VW_ID_625

Pomalo neočekivano Volkswagen je i službeno potvrdio dolazak prvog I.D. modela, i to vrlo skoro.

Dogodilo se to na okupljanju partnera i dobavljača MEB platforme u Wolfsburgu, “MEB Supplier Summitu”, koji se održao kako bi se još jednom naglasila važnost projekta električnog modela za koncern. Tom je prilikom šef VW-a Herbert Diess obavijestio kako su pripreme za pristupačnu e-mobilnost već poodmakle, ali i kako će prvi I.D. stići za manje od 100 sedmica.

I.D. je najveći projekt u povijesti Volkswagena, a sada poprima i svoj oblik. Prvi model koji će koristiti novi električni sklop kojeg u VW zovu “modular electric drive kit (MEB)” je kompaktni model. Najavljen je kao model koji će ponoviti revoluciju Golfa prve generacije, ali će biti još značajniji. Kompaktnih dimenzija, interijera na razini Pasata i pristupačne cijene, I.D. će biti prvi dostupni električni model na tržištu. Prvi primjerak modela s proizvodne trake fabrike u Zwickauu sići će prije kraja 2019. godine.

Šef Diess je pritom naznačio kako njihova ulaganja idu na dobrobit cijele zajednice: „U ovom posebnom industrijskom projektu osigurat će se da Evropa preuzme vodstvo u globalnoj utrci u e-mobilnosti. Zwickau će se zato razviti u najveći centar e-mobilnosti u Evropi, a mi ćemo pisati novo poglavlje u povijesti automobila.“

U narednih pet godina Volkswagen će lansirati čak 32 modela na ovoj jedinstvenoj platformi.

„Preuzimamo vodstvo. Samo će marka Volkswagen nuditi 20 električnih modela do 2022. godine i uložit će oko 6 milijardi eura u e-mobilnost“, rekao je Diess.

Tokom 2020. godine VW će na MEB platformi proizvesti bar 100.000 automobila. A zasad znamo samo za tri modela, I.D., I.D. BUZZ i I.D. CROZZ. I to je tek početak.