Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“vertikalna mobilnost”

VW razmatra mogućnost proizvodnje letećih automobila

vw-id4

Leteća vozila trebala bi raditi u prepunom zračnom prostoru, u blizini malih dronova i tradicionalnih aviona, a također bi im trebao regulatorni okvir, što bi moglo potrajati godinama

Volkswagen istražuje mogućnost proizvodnje letećih vozila u Kini, postajući najnoviji proizvođač automobila koji ispituje potencijal privatnog zračnog putovanja. Najveći evropski proizvođač automobila rekao je u utorak da bi “vertikalna mobilnost” mogla biti sljedeći korak nakon tehnologije autonomne vožnje.

– Stoga istražujemo potencijalne koncepte i partnere u studiji izvedivosti (u Kini) kako bismo identificirali mogućnost industrijalizacije ovog pristupa – dodaje se.

Kina je najveće svjetsko tržište automobila, a ujedno je i najveći Volkswagenov kupac.

Vijest dolazi u vrijeme kada njemački proizvođač automobila uveliko ulazi u sektor električnih automobila.

Prošle godine je isporučio tri puta više baterijskih električnih vozila nego 2019., dok su isporuke hibrida porasle za 175 posto na 190.500 jedinica.

No, “vertikalna mobilnost” stvara mnogo više prepreka od električne, uključujući sigurnost i pouzdanost.

Leteća vozila trebala bi raditi u prepunom zračnom prostoru, u blizini malih dronova i tradicionalnih aviona, a također bi im trebao regulatorni okvir, što bi moglo potrajati godinama.

U intervjuu objavljenom u utorak za LinkedIn, čelnik Volkswagena u Kini Stephan Wöllenstein rekao je da firma također planira razviti dron koji bi mogao biti licenciran, što bi joj pomoglo da učestvuje na budućem tržištu individualne mobilnosti.

Volkswagen se pridružuje rastućem popisu firmi koje istražuju potencijal letećih vozila.

Na salonu potrošačke elektronike u Las Vegasu prošlog mjeseca, Uber i Hyundai su predstavili planove za električni leteći taksi.

vw