Brzi i žestoki

zanimljiva priča

Zašto Porsche u svom muzeju ima ovaj model Mercedesa

07/06/2021

Voditelj projekta razvoja Michael Holscher i Michael Monig iz uprave Porschea snimili su video o ovom posebnom automobilu

Ovaj Mercedes kod dobrih poznavatelja ima status božanstva, a u svom muzeju čuva ga i Porsche.

Pogađate, govorimo o Mercedesu 500E, vjerovatno najboljoj limuzini svog vremena na čijem razvoju je sudjelovao i Porsche. Sada slavi 30. rođendan. Voditelj projekta razvoja Michael Holscher i Michael Monig iz uprave Porschea snimili su video o ovom posebnom automobilu.

Zasnovan na najboljem Mercedesu, seriji W124, ovaj je Mercedes uz pomoć Porschea dobio V8 srce, ali je uz transplantaciju srca dobio i druga bitna poboljšanja. Na kraju je čak morao i malo narasti, a lako ga se mogli i izvana prepoznati. Bruno Sacco je očito stvorio odličnu osnovu.

Mislilo se na svaki detalj, pa je ugradnja golemog 5.0 V8 motora zahtijevala novi raspored elemenata ispod poklopca. Čak je i akumulator završio u gepeku, a veliki diferencijal je utjecao ogromnim tunelom u kabini. 322 KS i 470 Nm tada su značili 5.5 sekundi do 100 km*/h i 250 km/h – vrijednosti koje i danas možete samo sanjati.

Za kraj spomenimo i kompleksan postupak proizvodnje gdje je Porsche sklapao komponente iz Mercedesa i potom vraćao module na lakiranje da bi ih potom dobio za konačnu montažu. Za proizvodnju je trebalo 18 dana, a ukupno je proizvedeno 10.479 primjerka. I stoga se nemojte čuditi ako naletite da se neki primjerak nudi po ekstremnoj cijeni. Da, ovo je W124, ali i Porsche, a bolje od toga nije moglo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.