BiH

banja luka

Dodik nakon sastanka s Čovićem: Usaglasili smo se da treba zatvoriti kancelariju visokog predstavnika

07/06/2021

Dodik se istakao je da im se jedino razlikuju stavovi po pitanju ulaska BiH u NATO

SNSD i HDZ BiH saglasni su da ne treba očekivati bilo kakvu reformu izbornog zakonodavstva u BiH, ukoliko se ne usaglasi izbor članova Predsjedništva BiH – poručio je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka sa delegacijom HDZ BIH.

– Saradnja SNSD-a i HDZ BiH je dobra i imamo dobru koordinaciju po mnogim pitanjima. Uvažavamo njihove stavove. Imamo visok stepen saradnje i usaglašenosti – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Istakao je da im se jedino razlikuju stavovi po pitanju ulaska BiH u NATO.

– Usaglasili smo se da treba zatvoriti kancelariju visokog predstavnika i obezbijediti da sud ima samo domaće, a ne strane sudije – rekao je Dodik.

Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, Dodik je kazao kako u Republici Srpskoj postoji konsenzus da se jedan član iz RS-a bira neposredno na izborima.

– Također ne možemo prihvatiti brisanje naziva konstitutivnih naroda i u tom pogledu smatramo da to treba ostati i da je to zalog za izgradnju BiH na bazi konstitutivnosti naroda. Samo na bazi tog koncepta BiH može djelovati, to je ustavna i dejtonska kategorija – ustvrdio je Dodik.

Dodao je kako SNSD i HDZ BiH imaju zajednički stav da se datumi lokalnih i općih izbora u BiH ne trebaju spajati te da se ne treba uvoditi institut prijevremenih izbora jer bi to, kako je kazao, samo stvorilo dodatni haos u zemlji.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da za deset dana istječe rok za postizanje dogovora sa SDA o izmjenama Izbornog zakona BiH, te da nakon tog datuma neće biti novih bilateralnih razgovora između predstavnika HDZ-a BiH i SDA.

– Mi smo imali obvezu da sjednemo sa SDA i dogovorimo Predsjedništvo i Dom naroda, da bi nakon toga onda svi zajedno razgovarali o paketu svih drugih reformi. Ja i dalje očekujem da prije 17. lipnja (to je datum kada smo lani potpisali sporazum o Mostaru) postignemo dogovor. Nakon tog datuma neće više biti bilateralnih razgovora s SDA na tu temu. Mi smo razgovor iscrpili i sad trebamo preći na višu razinu da vidimo jesmo li u stanju to učiniti – izjavio je Čović.

Čović je dodao kako pozdravlja dolazak Christiana Schmidta u BiH te da od njega očekuje da provede transformaciju, odnosno zatvaranje OHR-a.

– Ne možemo ići ka kandidatskom statusu, a istovremeno imati određen oblik protektorata, a upravo je OHR određeni oblik protektorata. Pozdravi sam dolazak Schmidta i očekujem da upravo on napravi tranziciju našeg prelaska ka kandidatskom statusu, da se transformira Ured visokog predstavnika, odnosno da se ugasi kao takav – zaključio je Čović.

Čović je kazao kako je hrvatska strana prije svega zainteresirana za rješavanje pitanja izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH te za popunu Doma naroda FBiH.

– Rješenje za Predsjedništvo je vrlo jednostavno: kroz dvije izborne jedinice u Federaciji BiH osigurati izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ne govorim Hrvata i Bošnjaka, već hrvatskog i bošnjačkog člana što znači da može biti izabran bilo tko – kazao je Čović.

Kada je u pitanju popunjavanje Doma naroda FBiH, dodao je kako struktura tog tijela treba odražavati strukturu stanovništva Federacije BiH, odnosno posljednji popis stanovništva.

– Lično mislim da odavno imamo rješenja na stolu i da novih modaliteta tu nema, samo je pitanje želimo li nešto uraditi ili ne želimo – poručio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.