BiH

osuđuju nemar

Naša stranka zahtijeva da Jazz Fest dobije podršku Ministarstva kulture KS

07/06/2021

"I više nego što Jazz Festivalu treba podrška kantonalnog ministarstva, ministarstvu i Kantonu Sarajevo treba Jazz Fest jer stavlja Sarajevo i BiH na kulturnu mapu Evrope i svijeta"

Nakon što je direktor Jazz Festa Edin Zubčević obznanio informaciju da je otkazana ova manifestacija koja se u Sarajevu održava dugi niz godina, oglasila se Naša stranka, čije saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Jazz Fest jedan je od najvećih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini, koji svake godine privlači najveća svjetska imena jazza u Sarajevo te domaćim umjetnicima otvara vrata međunarodne scene. Svako Ministarstvo kulture u BiH moralo bi biti upoznato s ovom činjenicom. I više nego što Jazz Festivalu treba podrška kantonalnog ministarstva, ministarstvu i Kantonu Sarajevo treba Jazz Fest jer stavlja Sarajevo i BiH na kulturnu mapu Evrope i svijeta.

Zahtijevamo da se osiguraju sredstva kako održavanje jednog od najvećih festivala u KS ne bi bilo upitno. Također, zahtijevamo da se promijeni sistem finansiranja tako da se formira Fondacija za kulturu u kojoj će o projektima kulture od državnog značaja odlučivati stručni ljudi iz oblasti kulture. Festivali u BiH se ne smiju dešavati uprkos ministarstvima kulture već uz njihovu podršku”, objavili su iz Naše stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.