Zbog gramatičke greške izbjegla plaćanje kazne

zena-automobil

“Ubiti, ne pomilovati” ili “Ubiti ne, pomilovati” – jedno od ovog dvoje spašava život, a u ovom slučaju spašava od plaćanja kazne za parkiranje! Iako zvuči pomalo nemoguće, upravo takav slučaj dolazi s one strane Atlantika.

kazna-za-parkiranje

Prizivni sud odbacio je kaznu za ženu iz Ohia zbog zakonske nejasnoće vezano uz gramatiku, tačnije uz jedan jedini zarez u rečenici. Seoski zakon prilično nejasno očituje što je vozilo, a što kamper. Kako lokalni mediji navode, Andrea Cammelleri ostavila je kamionet parkiran duže od 24 sata.

Prema zakonskoj odredbi u selu West Jefferson, određene vrste vozila ne smiju biti parkirane na istom mjestu duže od 24 sata, uključujući kampere, prikolice, radne mašine i vozila bez motora. Tako slijedi da nije isto ako u citiranom zapisniku o prekršaju piše “motorno vozilo kamper”, umjesto “motorna vozila, kamperi”.

greska-u-zarezu

Tvrdnja koja dovodi cijeli prekršajni postupak u pitanje jest, “zarez” između riječi vozilo i kamper.

Iako većina u selu tvrdi kako je zakon prilično jasan, i da se ne dovodi u pitanje prekršajni postupak, sudija Robert Hendrickson stao je na stranu optužene dajući do znanja kako je potrebna dopuna ovog problema.

Ukratko: Nikad ne podcjenjujte snagu jednog zareza, jer ako ništa drugo možete izbjeći plaćanje saobraćajne kazne.