Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Treba li gasiti računar ili ne?

racunar

Je li bolje računar ostaviti uključenim dok ga ne koristite ili je ipak bolje isključiti ga? Stara je to rasprava, u kojoj svaka strana ima solidne argumente. Pogledajte koji su razlozi za, a koji protiv, pa odlučite.

Nekoliko je dobrih razloga zašto bi računar trebalo ostavljati uključenim. Ne samo zbog toga što će se brže pokrenuti – stalni rad može i poboljšati funkcionalnost vašeg PC-ja.

1) Praktičnije je

Glavni razlog zašto bi ga trebali ostaviti uključenim je praktičnost. Umjesto čekanja dok se sistem podigne možete ga samo aktivirati i baciti se na posao ili zabavu, što god je već na redu.

Prosječnom računaru treba između 30 sekundi i jedne minute za pokretanje operativnog sistema (ovisno, naravno, o specifikacijama). Imate li veliki broj programa koji se pokreću skupa s OS-om, računajte na još minutu ili dvije barem.

Ostavite li računar uključenim, taj problem nestaje. Vaš će PC iz načina rada Sleep u normalni prijeći za nekoliko sekundi, a dočekat će vas i sve aplikacije koje ste prethodno pokrenuli.

Dobre strane ovog pristupa ovise o hardverskoj konfiguraciji. PC sa SSD-om značajno će brže podizati sistem od onog s tradicionalnim čvrstim diskom.

2 ) Računar će uvijek imati najsvježiji softver

Brojne su zadaće ključne za održavanje vašeg računara i podataka. Gotovo sve njih je bolje obavljati tokom noći.

Instalacija nadogradnja operativnih sistema, stvaranje sigurnosnih kopija (back-upova), potraga za virusima ili upload ogromnih količina podataka (muzike, fotografija, filmova) traže vrijeme i različite količine sistemskih resursa i bandwidtha. Upogonite li ih dok ne koristite računar ili zakažete njihove aktivnosti za noć izbjeći ćete da vas ometaju u obavljanju svakodnevnih zadaća.

3) Stalno je pristupačan

Ako je PC uvijek uključen, možete koristiti softver koji inače ne bi mogli. Recimo, Remote Desktop za Windows ili alate kao što je LogMeIn za pristup na daljinu. Pa ćete izbjeći frustraciju i neugodne situacije zbog toga što ste zaboravili prebaciti važnu datoteku u cloud ili na USB. Spojite se na daljinu putem pametnog telefona, tablet računara ili PC-ja na poslu i uzmete što vam treba.

Evo i razloga zašto nije dobro ostaviti računalo stalno uključeno.

1) Komponente imaju ograničen životni vijek

Primjerice, monitori će izdržati kojih par desetaka hiljada sati rada, baterija u laptopu nudi oko 300 ciklusa punjenja, SSD treba zamijeniti nakon 3000 ciklusa program/brisanje… Vjerovatno ćete ih zamijeniti prije no što dosegnu bilo koje od ovih ograničenja. Ipak, ostavite li računar uključenim, izlažete ga stalnom opterećenju, koliko god ono malo bilo. Uz to, dok radi stvara i toplinu, što je jedan od glavnih čimbenika koji skraćuju radni vijek hardvera.

2) Uzalud troši energiju

Računar iMac zaslona dijagonale 21,5 inča iz 2012. godine koristi do 56 watta pri normalnom korištenju. Potrošnja pada na 44 W nakon pet minuta mirovanja, odnosno na 18 W s ugašenim zaslonom, a u načinu rada Sleep na samo jedan W.

Razlika je velika, ali trebate imati na umu kako ne možete koristiti brojne prednosti dok je računar u modu Sleep (poput primjerice pristupa na daljinu).

Osim toga, ostavite li računar uključen u struju, on će nastaviti trošiti oko 0,2 W čak i kad je isključen.