Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zimska služba FBiH proglasila zimske uslove vožnje

snijeg sarajevo2

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa se u skladu s tim zabranjuje saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

Također, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na magistralnom putu M-15 Livno-Šujica i na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Vozači se upozoravaju da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Također, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t na graničnom prelazu Izačić.

Nove sniježne padavine koje su zahvatile pojedine dijelove naše zemlje otežale su i usporile saobraćanje, te se izdvajaju putni pravci: Gornji Vakuf-Prozor, Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Tuzla, Sarajevo–Sokolac, Foča-Gacko, Trnovo-Foča, Banja Luka-Čađavica, Kotor Varoš-Teslić, Banja Luka- Turbe, Srbljani-Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac- Bihać- Velika Kladuša, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Livno-Glamoč.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozači se savjetuju da voze maksimalno oprezno, vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila, navedeno je u izvještaju BiHAMK-a o stanju na putevima u BiH.