Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Znate li koliko Porsche zarađuje na jednom prodatom automobilu

U Sarajevu predstavljena Porsche Panamera

Sportskih, kao i superautomobila je vrlo malo na tržištu, zato mnogo vrijede. A i donose odlične zarade svojim proizvođačima. Posljednje brojke o prodaji u 2016. godini saopštili su u Porscheu, a kolege iz velikih svjetskih automobilskih medija latili su se kalkulatora i prostom računicom došli do iznosa koji ostaje na računu brenda VW grupe kad se proda jedan primjerak.

Porsche je saopštio da je prošle godine isporučio kupcima 238.000 automobila, od kojih je zarada iznosila 3,9 milijardi eura, što je povećanje od čak 14 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Zahvaljujući ovim brojkama, dolazi se do iznosa od 16.386 eura, kolika je prosječna zarada kompanije po jednom prodatom Porscheu!

Tajna je, naravno, u prodaji isključivo skupih automobila, s obzirom da, na primjer, Mercedes i BMW, sa velikom gamom automobila i širokom lepezom cijena, u prosjeku po vozilu zarađuju nešto malo manje od 5.000 eura.

To nije sve, s obzirom da se zna da veliki proizvođači sportskih automobila dobro zarađuju i u pratećim oblastima, kao što su prodaja motora i mjenjača, ali i brendirane garderobe i gedžeta ili, u slučaju Ferrarija, od luna-parkova i muzeja. Iako legendarna fabrika iz Maranela isporučuje “samo” oko 8.000 vozila godišnje, zarada po primjerku iznosi gotovo 90.000 eura.