Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Polaganje temeljca za banjalučku džamiju Arnaudija 22.aprila

obnova Arnaudije (8)

Polaganje temeljca za ponovnu izgradnju banjalučke džamije Arnaudija bit će upriličeno 22. aprila.

Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka – defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju, koja se nalazila u Donjem Šeheru, nedaleko od Ferhadija džamije. Bila je uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Porušena je u ratu u noći između 6. i 7. maja 1993.godine.

Projekt ponovne izgradnje Arnaudija džamije se realizira u partnerskom odnosu između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Vrijednost projekta je između četiri i pet miliona KM.

Vakufska direkcija IZ-a u BiH je u potpunosti osigurala finansiranje ponovne izgradnje Arnaudija džamije.

Direktor Vakufske direkcije IZ-a u BiH Senaid Zajimović je pojasnio da je u toku provođenje tenderske procedure za izbor glavnog izvođača radova i nosioca poslova u Turskoj, a kada se odabere nosilac poslova, ista firma će doći u BiH i s domaćim firmama dogovoriti izvođenje i početak radova.

Naglasio je da u obzir dolaze samo firme koje imaju licencu za izvođenje radova na kulturno- historijskim spomenicima.

– Naša obaveza jeste i imenovanje stručnog nadzornog organa koji će biti povjeren firmi koja ima licence za nadzor nad izvođenjem radova za objekte koji imaju status kulturno- historijskih spomenika – kazao je Zajimović za Fenu.

Projekt je rađen od Inter plan d.o.o. Sarajevo i po istom je dobijena građevinska dozvola, međutim, riječ je o glavnom projektu, te s obzirom na vrijednost Arnaudija džamije i način njene ponovne izgradnje sada je Medžlis IZ-a Banja Luka u fazi dogovora o izradi izvedbenog projekta koji će u sebi sadržavati sve radioničke nacrte i detalje svih elemenata koji budu ugrađeni u džamiju, kao i elemenata koji su ostali kao ostaci nakon rušenja, a koji će nakon ispitivanja eventualno moći biti ugrađeni.

Važnost ovog projekta, istakao je Zajimović, značajna je kako za Bošnjake tako i za sve građane općenito, za Bošnjake, jer će s Arnaudijom u Banjoj Luci konačno zaokružiti ciklus obnavljanja i ponovne izgradnje u ratu svih porušenih džamija.

– Obnova Arnaudije je kao i u slučaju Ferhadije ponovni poziv Bošnjacima da se vrate u svoj grad i da ga prigrle kao i ostale gradove u njihovoj domovini Bosni i Hercegovini. Banja Luka je jednako njihov grad kao što je grad i svih ostalih građana – istakao je Zajimović.

Ponovnom izgradnjom Arnaudije, dodao je, mi ne gradimo samo prostor za namaz (molitvu) već obnavljamo simbol višestoljetne egzistencije na ovim prostorima i „konačno, ponovna izgradnja Arnaudije je dokaz da ono što se uvakufilo uime Boga je trajno, ne može ga uništiti ni vrijeme ni ljudska ruka. Ona je dokaz trajnog dobra“.

– A što se tiče građana Bosne i Hercegovine općenito, ponovna izgradnja Arnaudije je najbolji dokaz suživota i mogućnosti zajedničkog života u našoj domovini. Trebamo da se radujemo obnovi i uzdizanju još jednog kulturno-historijskog spomenika – zaključio je direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

U Banjoj Luci je u ratu 1993.godine porušeno 16 džamija: Potpećinska džamija izgrađena 1618. – srušena 9.aprila, Arnaudija džamija izgrađena 1594. – srušena 7.maja, Ferhat-pašina džamija izgrađena 1579. – srušena 7.maja, Vrbanjska izgrađena u 17. vijeku – srušena 11.maja, Tulejhova izgrađena 1760. – srušena 17.maja, Behram-efendijina izgrađena 1560. – srušena 26.maja.

Mehdi-bega Imamovića džamja izgrađena je 1630. – srušena 4.jula, Gazanferija -izgrađena 1760.godine – srušena 4.jula, Jama u Gornjem Šeheru izgrađena 1554. – srušena 4.jula, Grabska izgrađena 1528. – srušena 14.jula, Hadži Kurd džamija izgrađena u 17. vijeku – srušena 14.jula, Hadži Mustaj-paše Sokolovića izgrađena 1570. – srušena 14.jula 1993.godine.

Dolačka izgrađena 1686. – srušena 3.septembra, Potočka izgrađena 1630. – srušena 6.septembra, Talih džamija izgrađena 1580. – srušena 8.septembra, Stupnička izgrađena 1595. – srušena 9.septembra 1993.godine.