Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU sa 157.600 eura finansira projekt udruženja “Proi”

Proi

Pušenje je ozbiljan javno-zdravstveni problem, kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini, istaknuto je na pres-konferenciji Udruženja “Proi” koja je održana danas u Sarajevu.

Konferencija je održana u sklopu projekta koji realizira navedeno udruženje a finansira Evropska unija sa 157.600 eura.

Izvršna direktorica Udruženja “Proi” Uliana Bakh rekla je da upotreba duhana nije samo zdravstveni problem jer to ugrožava i ekonomiju, te ljudska prava i ekologiju.

Istakla je da je u BiH potrebno stvoriti uvjete koji će rezultirati smanjenjem upotrebe duhana, a možda bude i potpuno iskorijenjen.

Sekretarka Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk navela je da je to ministarstvo, uz podršku vlade Švicarske i Svjetske banke, sačinilo novi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda u FBiH i Strategiju kontrole duhana.

Zahvalila je i Udruženju “Proi” koje je učestvovalo u izradi oba ta dokumenta, te dodala da je njihov cilj poboljšanje zdravlja ljudi.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars- Gunnar Wigemark naglasio je da predložene zabrane ne trebaju plašiti pušače, kao i da većina građana FBiH podržava njihovo uvođenje.

Na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH trebao bi biti razmatran Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda u FBiH.