Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljska odbacila kritiku Bruxellesa o spornoj reformi ustavnog suda

upitnik-brisel

Poljska kojoj Bruxelles prijeti sankcijama kakvih još nije bilo u Evropskoj uniji zbog njene sporne reforme ustavnog suda, odbila je u ponedjeljak kritiku i ocijenila da je spor “riješen”.

Poljska konzervativna vlada je u svom odgovoru koji je u ponedjeljak poslala Evropskoj komisiji još jednom “izjave o sistemskoj prijetnji vladavini prava u Poljskoj ocijenila kao neutemeljene”, prenosi Hina.

Po mišljenju Varšave, zakoni koje je nedavno donijela konzervativna većina na vlasti, a opozicija ih ocijenila neustavnim, “odgovaraju evropskim standardima” i “vode računa o čitavom nizu preporuka Venecijanske komisije”, tijela Vijeća Evrope. Tako je pitanje rada ustavnog suda “riješeno u cijelosti i konačno”, navodi se u tekstu.

Poljska vlada je u pismu optužila potpredsjednika Evropske komisije Fransa Timmermansa da “politizira” slučaj i da “poziva druge članice EU-a da stvore jedinstvenu frontu s Evropskom komisijom usmjerenu protiv Poljske”.

Poljska vlada “poziva potpredsjednika Evropske komisije da prekine s takvim djelovanjem”. Sporna reforma ustavnog suda je prije gotovo godinu dana potaknula političku krizu i brojne ulične proteste u Poljskoj.