Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

112 do Viteza

Do početka ove godine u opštini Vitez nije postojala Gorska služba spasavanja, da bi u onda nastale dvije, GSS Vitez i GSS Zabrđe – Vitez

Prostor opštine Vitez obilježava Lašvansko polje na sjeveru i planinski masiv Kruščica na jugu. Sjevernim dijelom opštine protiče rijeka Lašva. Poljoprivredno zemljište dominira u sjevernom dijelu opštine Vitez, dok se 64% opštine nalazi pod šumom. Za opštinu Vitez je karakteristično da je njen sjeverni dio naseljen, a južni nenaseljen i obrastao šumom. Opština ima 34 naseljena mjesta i 17 mjesnih zajednica.

Prema popisu iz 2013. godine u ovoj opštini je živjelo 25.836 stanovnika od toga 40,7% Bošnjaka, 55,5% Hrvata, 3,3% Srba i 2,5% Ostalih.

Do početka ove godine u opštini Vitez nije postojala Gorska služba spasavanja, da bi u onda nastale dvije, GSS Vitez i GSS Zabrđe – Vitez.

Naravno vi se sada pitate od kud sada potreba za dvije gorske službe spasavanja u jednoj tako maloj opštini?

Šta je to dovelo do povećanja potrebe za traganjem i spašavanjem ljudi sa nepristupačnih terena i po teškim vremenskim prilikama?

Da li se povećao broj nesreća u planinskim područjima, stijenama, pećinama, strmim i teško prohodnim terenima, te nesreća koje se dogode u posebno teškim vremenskim prilikama (snijeg, hladnoća, led, magla i sl.)?

Odgovor je vrlo jednostavan, ništa od gore navedenog, ali je u pitanju nešto mnogo gore i opasnije po naše živote, a to je konstitutivnost naroda.

Izgleda da smo dobili dvije etnički čiste spasilačke službe.

Gorsku službu spašavanja Vitez vode Ana, Dragan i Vitomir, dok su na čelu Gorske službe spasavaja Zabrđe – Vitez Amel, Omer, Mensur i Adnan.

I sad zamislite sljedeću situaciju:

– Dobar dan, jel to GSS u Vitezu?

– Jeste, izvolite?

– Evo me u podnožju vrha Luška, muž je slomio nogu, treba nam pomoć.

– Ne brinite, šaljemo pomoć, samo nam recite da li muž ima još neke ozljede?

– Ne, samo polomljena noga.

– Da li ste mu imobilizirali nogu?

– Da.

– Da li krvari?

– Ne.

– Da li ste sami?

– Da.

– Koliko muž ima godina?

– 35.

– Molim vas kažite nam vaše ime i prezime?

– Lucija Mahmutćehajić.

– Molim?

– Lucija Mahmutćehajić.

– Kako vam se zove muž?

– Omer.

– E jebi ga, ne možemo vam pomoći.

– Što?

– Pa mi pomažemo samo našima.

– Zovite ove druge.

– Koje druge?

– Pa ove što pomažu njihovima.

– Ali ja sam vaša, molim vas pomozite.

– Nisi ti naša, čim si se udala za njega, ti si njihova.

– Ali ja sam Bosanka.

– E, onda nisi ničija. Evo ti broj telefona EUFOR-a, oni spašavaju takve kao vi, ničije.

Da bi se ovaj razgovor desio prvo morate da pozovete broj za hitne službe 112 koji je jedinstven u Evropskoj uniji, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali ne i u Bosni i Hercegovini.

U Bosni i Hercegovini policiju zovete na 122, vatrogasce na 123, a hitnu na 124.

Već deset godina u Bosni i Hercegovini se pokušava uvesti jedinstveni broj za hitne službe 112, ali bez uspjeha, jer se poslanici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata smatraju da se radi o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu.

P.S. U svom ovom ludilu ostaje da se nadamo da Srbima iz Viteza neće pasti na um da naprave Ravnogorsku službu spasavanja, jer tek bi tada imali konstitutivnu ravopravnost.