Mirza TANOVIĆ

Biti penzioner u BiH: Na granici gdje prestaje siromaštvo, a počinje glad

Najniža penzija sad će iznositi 359,2 KM, umjesto dosadašnjih 348 maraka. Znači 11 maraka više!?

Dobre vijesti za penzionere u Federaciji BiH, slavodobitno raportira uglađeni stranački uhljeb ovih dana.

«Minimalne penzije porast će dva puta, i to možda i do 7,5 posto», tvrde iz Federalnog zavoda PIO/MIO.

Među penzionerima euforija, osjećaj olakšanja, nada da će ovo obećanje biti ispunjeno. Jer obećavalo se i prije, pogotovo pred izbore, ali slabe je fajde bilo od svega toga.

Svi vole tu igru «velikih brojeva», procenata, osnovice i preračuna, međutim, niko običnom prosječnom penzioneru neće da kaže koliko će on zaista imati koristi od jednog takvog povećanja.

Naime, pošto će povećanje biti podijeljeno na dva dijela, ono redovno i vanredno, neće svima biti isto. Redovnim je obuhvaćeno svih 415.689 penzionera, osim onih koji primaju maksimalne iznose penzija od 2.174 KM.

Vanredno, koje je aktuelno ovih dana, odnosi se samo na one sa minimalnim penzijama koje će porasti za oko 3,2 posto. Najniža penzija sad će iznositi 359,2 KM, umjesto dosadašnjih 348 maraka, a primaće je oko 193.800 od ukupno oko 415.689 penzionera u Federaciji BiH. Znači 11 maraka više.

Svi znaju da u BiH živi više od 600.000 penzionera, a čak 70 posto tih penzionera prima ovu najnižu penziju od 300-tinjak maraka tako da najavljeno povećanje i nije za slavlje i euforiju.

Prema podacima CCI-a čak 98% penzionera u BiH živi u relativnom siromaštvu i sebi može obezbijediti samo hranu, bezalkoholna pića i plaćanje komunalija.

Pojava siromaštva je najbolnija pošast koje može zahvatiti jedno društvo. Nedostatak materijalnih uvijeta za život napada čovjekovo dostojanstvo.

Podatak da smo po visini penzija na samom dnu regionalne i evropske ljestvice također govori o uspješnosti naših reformi.