Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mirza TANOVIĆ

“Bravo intelektualci”: Skuplja struja, jeftiniji hljeb?

Kako najavljeno poskupljenje struje vidi poznati bh. glumac Mirza Tanović pogledajte u FakTTestu...

Najava iz Elektroprivrede BiH da će početkom 2019. podine poskupiti cijena električne energije za privredne subjekte, prošla je relativno nezapaženo u bh. javnosti. Očekivano!

Kako je navedeno, ovo povećanje iznosi 15 do 18 posto, a u nekim slučajevima čak i 30 posto.

Privrednici podsjećaju da BiH ima najmanji ekonomski rast od zemalja u okruženju ( za ovu godinu niti dva posto), najveće namete poslodavcima (doprinosi na plaće 67 posto), najduži period za registraciju firme i nema podsticaja za one koji ulažu svoj kapital.

“Ukoliko bi došlo do ovog povećanja to bi privredu na godišnjem nivou koštalo oko 80 miliona KM. To je značajan iznos koji bi privrednici mogli iskoristiti za otvaranje novih radnih mjesta ili za povećanje plaća radnicima”, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

On je dodao i kako za novo poskupljenje nema osnova. Činjenica jeste da cijene električne energije u Evropskoj uniji rastu, ali zbog taksi na emisije CO2 koje u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu uvedene.

Nema nikakvog razloga da Elektroprivreda BiH diže cijene električne energije u ovom trenutku i koristi situaciju kako bi ostvarila dodatni profit, smatraju poslodavci.

Iz tog razloga poslodavci očekuju da Vlada Federacije BiH i Elektroprivreda BiH usvoje prijedlog prema kojemu bi cijena električne energije za poslovne subjekte iznosila 47 do 48 eura po MW.

Kako najavljeno poskupljenje struje vidi poznati bh. glumac Mirza Tanović pogledajte u FakTTestu…


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“