Fokus TV

ACM812 A

Gdje je danas 100 respiratora koji su nas koštali 10,5 miliona KM

17/03/2022
Foto: D. B./ Fokus.ba

Ti respiratori nisu za upotrebu u jedinicama intenzivne njege i dok sam ja na čelu ove ustanove oni neće biti instalirani, kazao je za Fokus direktor UKC Tuzla Alen Kamerić

Narednog mjeseca navršit će se pune dvije godine kako je za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH nabavljeno 100 respiratora ACM812 A, za koje je iz budžeta izdvojeno oko 10,5 miliona KM, a oni se ne koriste za liječenje oboljelih od Covid-19, zbog čega su i nabavljeni, izuzev što su jedno vrijeme bili u upotrebi na Covid odjelu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

No, njihovo korištenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi ubrzo je postalo predmetom istrage Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

PREKRIVENI NAJLONOM

Danas iz KCUS-a ne žele odgovoriti na naš upit kakva je sudbina 30 respiratora ACM812 A koje je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u martu prošle godine pred Sudom BiH “kovala u zvijezde” i tvrdila da ovi aparati “spašavaju živote”.

Respiratori ACM812 A u UKC Tuzla FOTO: D. B.

Podsjećamo, Izetbegović je bila jedna od svjedokinja u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se federalnom premijeru i ostalim akterima uključenim u nabavku respiratora sudi.

Za razliku od KCUS-a iz kojeg na upite Fokusa nikada ne odgovaraju, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla širom su otvorili vrata za ekipu Fokusa te spremno odgovarali na sva naša pitanja, kako o respiratorima ACM812 A tako i o drugim temama, o čemu intervju objavljujemo u našem drugom tekstu.

Doktor Alen Kamerić, generalni direktor UKC-a Tuzla, kazao je za Fokus da je taj centar od Federalne uprave Civilne zaštite dobio 25 respiratora ACM812 A. Međutim, respiratori nisu nikada “prešli prag” ove zdravstvene ustanove.

Alen Kamerić FOTO: D. B.

Ekipa Fokusa snimila je ove “hitno nabavljene i prijeko potrebne” aparate u jednom od skladišta UKC-a. Svih 25 uredno su složeni i prekriveni zaštitnim najlonom. Sudeći prema izjavama doktora Alena Kamerića, generalnog direktora UKC-a Tuzla, respiratori ACM812 A neće ni biti korišteni za liječenje pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Zato što to nisu respiratori koji se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege, naročito za pacijente oboljele od Covid-19. To je zvaničan stav našeg tima anesteziologa da ti respiratori nisu za jedinice intenzivne njega. Respiratore ACM812 A koje smo dobili od Federalnog kriznog štaba mi nikada nismo primili u vlasništvo UKC-a, oni se idalje vode na nivou FŠCZ jer je Federalna uprava Civilne zaštite to kupila i nama je proslijeđeno bez da nas je iko pitao da li nama to treba ili ne treba i koja vrsta respiratora. Samo su nam ih donijeli i oni su i dalje u skladištu. Šta će oni s njima raditi ja zaista ne znam, ali ti respiratori nisu za upotrebu u jedinicama intenzivne njege i dok sam ja na čelu ove ustanove, oni neće biti instalirani – kazao je doktor Kamerić za Fokus.

KB ZENICA: IMAMO KVALITETNIJE APARATE

I u Kantonalnoj bolnici u Zenici pitali smo da li koriste respiratore ACM812 A. Odgovor na upit Fokusa iz Ureda direktora KB Zenica Rasima Skomorca poslao je doktor Kasim Spahić.

– Kantonalna bolnica Zenica dobila je 12 respiratora ACM812 A. Raspoređeni su u Covid odjel i Odjel interne medicine. Trenutno se ne koriste jer imamo dovoljno kvalitetnijih aparata – naveo je doktor Spahić, ne precizirajući da li su koristili ove respiratore.

Respiratori ACM812 A u UKC Tuzla FOTO: D. B.

Zanimljiv odgovor na upit Fokusa o tome koriste li respiratore ACM812 A stigao je iz Opće bolnice u Tešnju. Doktor Omer Bedak, direktor ove bolnice, kazao je da oni posjeduju četiri respiratora ACM812 A koje su dobili od FUCZ-a, ali da nisu u funkciji.

Na naš upit da li koriste respiratore ACM812 A, u Kantonalnoj bolnici Goražde kažu da imaju dva takva aparata, ali da ih ne koriste.

– Za sada imamo dovoljan broj respiratora, tako do sada spomenuti respiratori nisu stavljeni u upotrebu. Respiratori se redovno puštaju u probni rad. Ukoliko bude veći priliv pacijenata koji imaju potrebu za respiratorom, oni se mogu staviti u funkciju – naveli su za Fokus iz Kantonalne bolnice u Goraždu.

Fokus je upite o tome da li koriste respiratore ACM812 A koje su dobili od FUCZ-a uputio i bolnicama u Konjicu, Livnu, Jajcu, Novoj Bili, Travniku i Orašju, ali na naš upit nisu odgovorili.

Respiratori ACM812 A u UKC Tuzla FOTO: D. B.

Opća bolnica u Sarajevu, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru i Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, kako je ranije potvrđeno Fokusu, nisu ni htjeli preuzeti respiratore ACM812 A od FUCZ-a, jer su se još neposredno nakon uvoza ovih uređaja očitovali da oni ne zadovoljavaju potrebe oboljelih od Covid-19 za respiratornom podrškom.

STRUKA I POLITIKA

I dok optuženi za nabavku respiratora ACM812 A pred Sudom BiH u procesu koji se vodi protiv njih osporavaju nalaze vrsnih anesteziologa, uključujući i onaj koji je pred Sudom iznio vještak Ismet Suljević, činjenica da se ovi respiratori ne koriste u zdravstvenim ustanovama FBiH za koje su i nabavljeni, i to zbog toga jer ih anesteziolozi ne smatraju adekvatnim, govori dovoljno. Također, činjenica da su skupo plaćeni respiratori danas u skladištima još jednom potvrđuje pogubnost toga što oni koji su ih nabavljali nisu konsultirali stručnjake o tome kakve aparate nabavljaju.

Respiratori ACM812 A u UKC Tuzla FOTO: D. B.

No, ma kolika bila šteta što je početkom pandemije faktički bačeno oko 10,5 miliona KM za beskorisne respiratore, danas se sa sigurnošću može reći da je najveći uspjeh otkrića i zanimanja javnosti za nabavku ovih respiratora u tome što je očigledno bolje što su završili u skladištima, nego na pacijentima.

Jer, jasno je da je bilo pokušaja da se ovi respiratori stave po svaku cijenu u funkciju samo da bi se opravdala njihova namjena i da bi se odbranili optuženi za njihovu nabavku.

Nasreću, u većini bolnica u FBiH za stavljanje u funkciju ovih respiratora pitana je struka, a ne politika.

Komentari

Autor: S. Degirmendžić/Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.