kada će BiH reagovati?

Irfan Ribić: Zahvaljujući ulju od kanabisa ja sam danas na nogama

Ribić je kroz Udruženje “KanaBiH” koje je osnovao poduzeo brojne korake da se u našoj zemlji omogući legalno liječenje uljem kanabisa

Irfan Ribić, glumac iz Zavidovića sa sarajevskom adresom još kao student Akademije scenskih umjetnosti obolio je od multiple skleroze.

Zdravstveni problemi su ga prije nekoliko godina prikovali i za krevet . Godinama se liječio konvencionalnom medicinom, rezultata nije bilo, a danas radi i uživa u životu, kako kaže zahvaljujući ulju kanabisa čija je upotreba u našoj zemlji ilegalna.

Ribić je kroz Udruženje “KanaBiH” koje je osnovao poduzeo brojne korake da se u našoj zemlji omogući legalno liječenje uljem kanabisa.

U toj borbi pridružio mu se i Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH koji je pokrenuo inicijativu zakonskih izmjena u našoj zemlji koje bi omogućile da se kanabis koristi u medicinske svrhe u BiH.

Magazinović je o ovoj temi razgovarao s brojnim zvaničnicima i na entitetskom i na državnom nivou i svi su deklarativno dali podršku ovoj inicijativi. Izuzev, kako kaže Magazinović predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije koji se odbio sastati s njim.

– Umjesto razgovora iz kabineta predsjedavajućeg Tegeltije ponuđen mi je pisani odgovor da je formirana komisija kojoj će se delegirati ova tema. Ja sam taj odgovor shvatio kao „baš me briga“ budući da je poznato da je delegiranje posla komisijama najbolji način da se stvari razvuku i najvjerovatnije ne riješe. A sve što je Tegeltija trebao uraditi je da pozove na sastanak entitetske i državne ministre da dogovore rješenje. Ali, nije – kaže Magazinović za Fokus.

On dalje ističe da se ipak nada da će se shvatiti ozbiljnost ovog problema prije svega jer se kaže prema nezvaničnim podacima u BiH na hiljade ljudi ilegalno liječi uljem kanabisa kojeg je moguće naći na crnom tržištu uz visoke cijene.

– Osim što bi se legalizacijom uvela kontrola cijena i spriječio šverc ovog lijeka, ono što je još važnije uvela bi se kontrola kvaliteta tog lijeka, jer ljudima se sad u nekim slučajevima kako čujem prodaju razne smjese pod kanabisovim uljem – rekao je Magazinović.