Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ljubinje

Ispunjavaju standarde EU i ne bave se politikom: Samo od rada se živi

Mnogobrojni stručnjaci koji su bili u posjeti ovoj kompaniji u Ljubinju potvrdili su da bi mali broj firmi iz zapadne Evrope mogao ispuniti visoke kriterije koje je postavila Koka Produkt

Na naslovnim stranama i udarnim špicama većine medija u BiH svakodnevno se nalaze kompanije koje su bile žrtve raznih, većinom nelegalnih, i skoro po pravilu neuspješnih privatizacija.

Uništena postrojenja i radnici bez posla uobičajena je slika u našoj zemlji. Rijetki su suprotni primjeri, a jedan od njih svakako je kompanija Koka Produkt iz Ljubinja.

“Firma se bavi proizvodnjom konzumnih jaja i postoji već 18 godina. Zapošljava između 40 i 50 radnika, zavisno od stanja na tržištu. Prepoznatljivi smo kao proizvođač koji plasira isključivo svježu i kvalitetnu robu”, rekao nam je Dušan Koljibabić, direktor kompanije.

Kompanija Koka Produkt opremljena je vrhunskom tehnologijom. Iako je izvoz jaja iz BiH u Evropsku uniju još uvijek zabranjeno, ova firma zadovoljava sve standarde koje nalažu iz EU. Čak i više od toga.

Mnogobrojni stručnjaci koji su bili u posjeti ovoj kompaniji u Ljubinju potvrdili su da bi mali broj firmi iz zapadne Evrope mogao ispuniti visoke kriterije koje je postavila Koka Produkt.

“Zadovoljavamo sve standarde koji važe i u Evropskoj uniji. Oprema koju posjedujemo na najbolja koja se može naći na tržištu”, potvrdio nam je Koljibabić.

Neki od radnika ovim poslom bavili su se i prije rata. Uslovi su nemjerljivi. Nekada se sve radilo ručno, a danas većinu posla obavljaju mašine, te su nam potvrdili da je danas mnogo lakše.

Biznis ne poznaje granice, jedna je od vodilja Dušana Koljibabića. Prema njegovim riječima saradnja sa kompanijama sa prostora cijele BiH, ali i regiona, na visokom je nivou.

“Svoje proizvode najviše plasiramo u velike gradove u BiH, Sarajevo, Banju Luku, Zenicu, Tuzlu, Mostar, Trebinje… Prevazišli smom sve dnevnopolitičke igre koje sputavaju ljude da rade posao“, kaže nam Koljibabić.

Koka Produkt primjer je uspješne kompanije, a da bi se nastavila razvijati potrebna je i pomoć države. Tako misli i Koljibabić. Za nadati se da će ovaj apel prepoznati vlasti u našoj zemlji, te da će naći sluha za uspješne ljude i kompanije u BiH i omogućiti im da prošire svoje kapacitete i tako zaposle još više radnika.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“