Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista
Pčelinji otrov u sebi ima 80 do 100 raznih sastojaka, osnov je što je on analgetik, na žalost pčelica umire

Znamo da su pčelinji proizvod izuzetno zdravi za čovjeka. Med, propolis, matična mliječ ili vosak izvor su zdravlja.

Međutim, i pčelinji otrov je izuzetno zdrav. Pod kontrolom apiterapeuta uz saradnju ljekara, pčelinji otrov može biti od izuzetne koristi za čovjekovo zdravlje.

“Što se tiče liječenja pčelinjim ubodom, i inače pčelinjim proizvodima to je staro hiljadama godina. Liječenjem pčelinjim ubodom najčešće se primjenjuje za bolne sindrome, reumu, išijas, neuropatije, polijatritise…”, kaže Stanko Buha, specijalista anesteziolog, i dodaje:

“Zasniva se na oslobađanju aktivne supstance histamina koja onda djeluje na otok i na zagrijavanje tkiva, nekad napravi štetu, ako pčela ubode na lošem mjestu blizu disajnih puteva, oko ili blizu krvnog suda, pa otok začepi neki od tih sistema, a u ovom slučaju mislim da koristi i zasniva se na principu oslobađanja toplote, kao i dobar dio masti koji se primjenjuje lokalno”, kaže Buha.

Ubod pčele oslobađa aktivnu supstancu histamin koja povećava propusnost kapilara za leukocite i druge protine, kako bi s emogli uključiti u borbu protiv stranih tjela.

“Pčelinji otrov u sebi ima 80 do 100 raznih sastojaka, osnov je što je on analgetik, na žalost pčelica umire, međutim ipak je to pomoć jednom čovjeku i bolje da primi ovu dozu otrova, koja s ekoristi kao serum, nego da koristi injekcije koje i nisu baš dobre jer ostavljaju loše tragove i na naš organizam i na nas kao ljude”, kaže Milan Kukavica, pčelar i apitetapeut.