Nordin Merzek rođen je 5. maja 1982. godine u marokanskom gradu Nador

Posljednjih mjeseci broj pridošlih migranata u BiH se rapidno povećava. Niko u zemlji ne zna koliko je migranata ušlo u BiH, bježeći od rata i teške ekonomske situacije. Migranti također govore kako iz BiH žele što prije otići u neku od zemalja zapadne Evrope.

Markonac po imenu Nordin Merzek u Sarajevu je nekoliko sedmica, a iznenadio nas je kada je razgovor počeo na našem jeziku.

“Imao sam djevojku šest godina koja je bila iz Makedonije”, otkriva Nordin za Fokus.ba kako je naučio naš jezik.

Nordin Merzek rođen je 5. maja 1982. godine u marokanskom gradu Nador. Dvadeset godina živio je u Njemačkoj, tamo je završio i školu, nakon čega je deportiran u rodni Maroko.

Na putu do Bosne i Hercegovine prošao je kroz pet zemalja.

“Od Maroka sam brodom došao u Tursku. Preko Turske u Albaniju, iz Albanije u Makedoniju pa u Srbiju, iz Srbije u Crnu Goru pa nazad u Srbiju. Onda u Bosnu i Hercegovinu”, opisuje Nordin svoje putovanje.

Na pitanje zašto imigranti još uvijek nisu nigdje smješteni, Nordin tvrdi da u Bosni i Hercegovini nema organizacije ni sistema za slučajeve poput njegovog.
“Nema organizacije, nema sistema, nema ništa ovdje”, žali se 36-godišnji Marokanac.

Kaže da je situacija u izbjegličkom kampu veoma teška, vlada zakon jačega.

“Ljudi donesu hranu, organizaciju donesu hranu svima, a 20 Pakistanaca dođe i uzme sve. Familije ostanu gladne, i nastaje problem i tuča. To je problem, nema vode, nema hrane, šest flaša vode na 10-20 ljudi, nema sistema”, objašnjava Marokanac.

S Pakistancima je i u prošlosti imao problema, čak su i fizički nasrtali na njega.

Nordinovu priču pogledajte u video prilogu.