CIK sutra raspisuje opšte izbore u BiH

glasacki-listici1

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH održaće sutra u Sarajevu tematsku konferenciju za novinare na kojoj će biti riječi o raspisivanju i održavanju Opštih izbora 2018. godine.

U saopštenju iz CIK-a BiH navodi se da će konferencija za novinare biti održana u 11.30 u sjedištu ove institucije.

Prema važećem Izbornom zakonu u BiH, CIK je dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o njihovom održavanju.

Iz CIK-a su već ranije najavili da će poštivati zakone i u skladu sa zakonskim odredbama početkom maja ove godine raspisati Opšte izbore.

Na opštim izborima u BiH bira se 518 nosilaca mandata, a državljani BiH će u oktobru ove godine imati priliku birati članove Predsjedništva BiH, poslanike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, poslanike Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnike za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/, kao i za kantonalne skupštine u FBiH.

Za provođenje ovogodišnjih opštih izbora u budžetu BiH namijenjeno je oko 8,5 miliona KM, od čega je za naknade biračkim odborima predviđeno oko četiri miliona, a ostatak za štampanje glasačkih listića i preostale aktivnosti CIK-a.

Prošli Opšti izbori, odnosno sedmi po redu u BiH, raspisani su odlukom CIK-a BiH 15. maja 2014. godine.