Fokus TV

Od njihovog znanja i brzine zavise ljudski životi (VIDEO)

03/05/2018

Pored toga da moraju imati odlično znanje, timovi hitne pomoći trebaju da posjeduju dobru sinhronizaciju, smirenost i odlučnost kako reagovati u određenim situacijama. Pripadnici trebinjske hitne pomoći dobro rade svoj posao i pacijenti se mogu osloniti na njihovu stručnost.

Od njihove brzine, spretnosti i naravno znanja zavise ljudski životi. Jedan tom hitne pomoći treba da bude uigran i spreman da izvrši svaki zadatak na terenu. Ljekar, medicinska sestra i vozač su ti koji u različitim situacijama trebaju pomoći čovjeku kojem je život ugrožen.

– Što se tiče treće smjene sve zavisi od vrste intervencije koje imamo. Nekad je jedna intervencija teža nego nekoliko smjena zaredom, kaže Saša Borjan, ljekar Hitne pomoći Trebinje.

Nisu sve intervencije na području grada u nekim slučajevima do pacijenta treba pješačiti i po četrdesetak minuta bilo da je dna, ili noć. Nekada se mora intervenisati i u ekstremnim uslovima. Zanimljiv je slučaj spašavanja planinarke u zimskim uslovima na planini Orijen.

– Imali smo slučaj kada smo išli na Orijen spašavanje jedne djevojke, to je jedan interesantan primjer. Naša smjena je trebala da traje do devetnaest sati, ali nema kod nas određeno, mi smo došli tu da pomognemo kao hitna pomoć i mi smo tu proveli cijelu noć, kaže Lela Vuković, medicinska sestra Hitne pomoći Trebinje.

Zaposleni u trebinjskoj Hitnoj pomoći kažu da raspolažu sa dobrom opremom, da su im uslovi za rad odlični, a na njimaje da pravovremeno reaguju po pozivu i pruže adekvatnu medicinsku uslugu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.