dva brata, dva jarana

Salko i Derviš o koroni ne pričaju, imaju preča i korisnija posla

Naš otac i naš amidža, tamo na selu kod Rudog, kuća uz kuću bila, pazili se, volili se, mi često kažemo evo nas ko rahmetli babo i amidža Husein

Prije nekoliko dana, dr. Goran Čerkez, član Kriznog štaba FBiH, upozorio je građane da “previše pričaju o korona virusu, da previše gledaju i slušaju vijesti o korona virus”, te im preporučio da se toga okane i posvete se i drugim sadržajima.

Ekipa Fokusa u blizini Sarajeva našala je dvojac koji je i prije savjeta dr. Čerkeza počeo na takav način da se ponaša. Slako i Derviš o koroni ne pričaju, makar spadaju u najugroženiju kategoriju od opake zaraze. Imaju Salko i Dreviš preča i korisnija posla.

“Ovdje živim, radim, imam nešto zemlje, obrađujem je. Ne mislim na ovu bolest nesretnu koja se pojavila u svijetu. Ja sam se samo dao poljoprivredi”, kaže Salko Sarvan, dok nam demonstrira kako se sije grašak, samo jedna od nekoliko vrsta povrća koje uzgoji svojim rukama.

“Može se, da ima jedna porodica, da se ne ide ljeti na pijacu, i to bez nekog napora. Znači, nema mnogo napora, ne treba naporno raditi, poljoprivreda se radi sa ljubavi. Moraš imati želje i ljubavi da se baviš poljoprivredom, da bi mogao nešto sebi priuštit, neku dobit. Nije bogzna kakva, ali je ipak dobit. Lijepo je kad ubereš plod. Još kad znaš da si ti to svojim rukama radio, onda je još ljepše. Ja sam penzioner, imam onu penziju najnižu. Penzija ti dođe samo kao pomoć, čovjek se mora zanimati nečim da bi preživio”, priča Salko.

“Treba raditi, biti aktivan zbog sebe, zbog fizičke kondicije. Ako si fizički u dobroj kondiciji onda si i psihički dobro. Sad je psihička zrelost u ovom vremenu potrebnija nego fizička”, kaže Salkin brat i prvi komšija Derviš, koji je 2010. stan u Sarajevu zamjenio kućom na Djevojačkim vodama kod Sarajeva.

“Naš otac i naš amidža, tamo na selu kod Rudog, kuća uz kuću bila, pazili se, volili se, mi često kažemo evo nas ko rahmetli babo i amidža Husein. Družimo se pod stare dane, k'o nekad njih dvojica. Dva brata, dva drugara”, kaže Derviš.