Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"najljepši posao na svijetu"

Sead i Esvalda dokaz su da se može živjeti od poštenog rada i onoga što voliš

Mi nismo klasični trgovci, nego baš sve što vidite ovdje radimo svojim rukama. To je lično naš proizvod, mi živimo od tog posla

Sead i Esvalda Asani već dvadesetak godina rade, kako kažu, “ono što vole i s kim vole”.

Ovaj bračni par u svojoj zanatskoj radnji na Baščaršiji svojim rukama stvara prava umjetnička djela protkana Bosnom i Sarajevom, a koja potom “putuju” širom svijeta.

“Zajedno sa svojom suprugom radimo ovaj posao nekih 20-tak godina. Ja radim ručno rađeni nakit od materijala koji ne hrđaju, kao što su mesing, bakar i cinkotit. Proizvodi od ovih materijala mogu trajati jako dugo, bez ikakvih oštećenja. Što su stariji, to su bolji”, kaže Sead i dodaje.

sead asani
FOTO: D. Begović / Fokus.ba
Sead Asani stvara umjetnost svojim rukama

“Mi nismo klasični trgovci, nego baš sve što vidite ovdje radimo svojim rukama. To je lično naš proizvod, mi živimo od tog posla. Možda mi mnogi neće vjerovati, ali više ga radim iz ljubavi, jer ja to stvarno volim”.

esvalda asani sead asani
FOTO: D. Begović / Fokus.ba

“Ovo sad što radim smatram da je najljepši posao na svijetu. Ja sam zadužena za slikanje, on je zadužen i za uramljivanje i pravljenje svih ostalih suvenira”, kaže njegova supruga Esvalda.

“Voljela bih da sačuvamo što više tih starih građevina. Ja ih čuvam ovako, slikam sve te mahalice, to mi je od svih bosanskih motiva možda i najdraže. Jer one imaju dušu, one imaj svoju priču, one imaju svoju istoriju i to je lako prenijeti i na platno i na ovaj, recimo, stari crijep. Lijepo se slaže taj motiv sa ovom starinom”, kaže Esvalda.

esvalda baščaršija
FOTO: D. Begović / Fokus.ba
Esvalda Asani: Najdraži motivi su bosanske mahale

Ima i poruku za mlade ljude koji žele da se bave onim što vole, ali teško se odlučuju na takvo nešto.

“Ovom prilikom bih voljela da poručim i mladim ljudima i svim onima koji cijeli život žele da se bave nečim kreativnim, ali se plaše da slobodno krenu ka svojim ciljevima. Može se živjeti od svoga rada, od poštenog rada. Može se živjeti od onoga što voliš. Ja, recimo, taj san živim. Radim s kim volim i radim ono što volim. I tako ćemo još dugo akobogda”, poručila je.

esvalda i sead
FOTO: D. Begović / Fokus.ba
Sead i Esvalda Asani
esvalda slika
FOTO: D. Begović / Fokus.ba
sead i esvalda slika
FOTO: D. Begović / Fokus.ba