Ilidža - mjesto neugodnog življenja

Senaid Memić – slika i prilika BiH: Bijeg od građana koji bi da nešto pitaju

Primjedbe su pljuštale, izrevoltirani stanovnik Mjesne zajednice kazao je kako se radi o toliko opširnom planu da je više primjeren republici, a ne mjesnoj zajednici

Izgradnja mosta do ulice Dobrinjska, rekonstrukcija i proširenje ulice Stupska, postavljanje ogledala u ulici Kasindolska i izbočina za usporavanje brzine kretanja vozila prema preporuci stručnih lica samo su neki od projekata koje je tim načelnika Ilidže Senaida Memića nabrojao tokom zbora Mjesne zajednice Stup II kao svoja “postignuća” u prethodnom mandatu u okviru rasprave o budžetu Općine Ilidža za 2020. godinu.

Međutim, ono što je najviše zanimalo građane, između ostalog škola za više od hiljadu djece (ili kako Memić tvrdi, 420-ero djece) u naselju i rješavanje problema nelegalne gradnje kao i problem Tibre, zaustavljeno je, kao i prethodnih godina, na “planiranju”.

Izgradnja sarajevskog naselja Stup II počela je 2011. godine. Ovo naselje jedno je od najbrže rastućih u gradu, ali uprkos toj činjenici, do dan danas ono nema školu.

Već godinama iz Općine Ilidža tvrde da škola nije izgrađena jer ne postoji regulacioni plan.

Na zboru Mjesne zajednice Stup II, osnovna škola bila je jedna od gorućih tema. Iako se prije nekoliko godina spominjalo kako bi škola trebala početi s radom ove školske godine, još uvijek se radi samo o pustim snovima lokalne djece i roditelja.

Tibra i nelegalna gradnja takođe su bili integralni dio građanskih žalbi. Nekoliko ih je postavilo pitanja načelniku Memiću, ali do kraja sjednice će se ispostaviti da neće dobiti odgovore ni na jedno od njih.

“Ovo što se čitalo, na momente sam se i crvenio, jer se ovo ponavlja godinama i čita isto kao papagaji, htio sam i predložiti da nabavimo papagaja pa da on ovo ponavlja umjesto nas. Kod nas su svi problemi prioritet”, kazao je jedan od građana na zboru.

Primjedbe su pljuštale, izrevoltirani stanovnik Mjesne zajednice kazao je kako se radi o toliko opširnom planu da je više primjeren republici, a ne mjesnoj zajednici.

“Nije smiješno, treba prvo kazniti odgovorne za Tibru, za ono što se desilo prije nekoliko dana. Djeca nemaju gdje da hodaju, djecu preko bašte nosim. Prvo treba u Dobrinjskoj ulici napraviti trotoare i puteve, pa onda dozvoliti da neko pravi zgradu. Ovo što Tibra radi, to nisam nikad vidio”, ispričao je svoja iskustva.

Još jedno pitanje koje je ostalo neodgovoreno je da li je izvršena eksproprijacija kako bi se ulica proširila.

“Ovdje piše da će se nešto raditi, ali ne znamo da li je izvršena eksproprijacija”, navela je građanka.

Raspravi se priključio i vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža iz Naroda i Pravde Tarik Stambolić, kazavši kako je sramotu i nepravdu koja se čini stanovnicima ove općine naglasio čak i Bakir Izetbegović.

“Evo čuli smo večeras šta se uradilo, jako se kratko čitalo šta se uradilo, a dugo se čitalo šta se planira uraditi. To što se planira, ne zna se da li će se uraditi. Memić je potpisao ovaj dokument, koji kaže da je 3 miliona KM plaćeno rješavanje kanalizacije za objekat Tibra Pacific. To je najveća sramota općine. Taj novac je dovoljan da svi vaši problemi ovdje budu riješeni”, kazao je Stambolić.

Na njegove riječi da se “građanima ništa ne radi, i da im se samo laže i obećava”, isti ti građani horski su povikali “Znamo!”

U svom kratkom obraćanju, Memić se defanzivnim tonom dotakao samo problema škole, i to tako što je trostruko umanjio broj djece kojima je škola potrebna. Naravno, opet je obećao da će škola biti izgrađena i da nisu odustali od tog projekta, kao ni od bilo kog drugog.

“Nema problema, ne valja ništa, u redu, ne valja, ali ne dodajite, ne zidajte gdje nije tako. Nema 1200 djece, ima 420-ero djece, a planirana škola je na 1000 djece, na devet dunuma zemlje i da ima druge objekte, za sport i ostalo, a uostalom, projekat je bio prezentiran i svako ko je htio vidjeti mogao je doći. Mi nismo odustali ni od čega”, ustvrdio je Memić, načelnik općine u kojoj buja divlja gradnja, prije nego što je napustio sjednicu ostavivši građane bez odgovora koje su tražili.