Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dženad Bašić

Švedsku kompaniju doveo u BiH: Želimo pomoći u ekonomskom oporavku

Kompanija EWEST upravo je uselila u nove prostorije uz pomoć Opštine Gradiša. Zadovoljni su dosadašnjim poslovnim uspjesima, te narednom periodu namjeravaju proširivati svoje tržište, i ojačati saradnju sa kompanijama iz BiH

Zbog poznatih dešavanja 90-tih godina u BiH mnogi njeni stanovnici raselili su se po cijelom svijetu. Veliki broj bh. građana nakon rata ostao je živjeti u tim državama i uspješni su poslovni ljudi.

Mnogi od njih nisu zaboravili svoje domove i spremni su vratiti se i pomoći ekonomskom oporavku naše države. Jedan od onih koji je sa riječi prešao na djelo je i Dženad Bašić, koji je uspješnu poslovnu priču iz Švedske dijelom prebacio u svoju rodnu Bosansku Gradišku.

“Cilj nam je bio da otvorimo tržište u Jugoistočnoj Evropi. Ideja je da proizvode za tržište u ovom dijelu Evrope proizvodimo u BiH, a ne u Švedskoj. Već postoji i fabrika u Čačku, koja proizvodi opruge od žice, dok smo se ovdje okrenuli proizvodnji opruga pod trake”, kaže nam Bašić, koji dodaje:

“Trudimo se da što više povezujemo uspješne kompanije iz BiH sa firmama iz Švedske”, kaže Bašić.

Kompanija EWES upravo je uselila u nove prostorije uz pomoć Opštine Gradiška. Zadovoljni su dosadašnjim poslovnim uspjesima, te narednom periodu namjeravaju proširivati svoje tržište, i ojačati saradnju sa kompanijama iz BiH.

U razgovoru sa radnicima saznali smo da su zadovoljni uslovima rada, te da se nadaju da će kompanija nastaviti proširivati svoje proizvodne kapacitete, kako bi još njihovih sugrađana dobilo zaposlenje. Povremeno u pogon u Bosanskoj Gradiškoj dolaze i stručnjaci iz Švedske, kako bi dodatno edukovali bh. radnike.

Direktor kompanije namjerava dodatno razvijati posao i otvarati nova radna mjesta. Želi da da njegova kompanija bude primjer ostalim firmama iz inostranstva da se u BiH može raditi.

Kako izgleda proizvodni proces u kompaniji EWES pogledajte u video prilogu.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“