Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uz pomoć prirode

U poznim godinama otvorio mini tvornicu: “Priroda u BiH nam nudi sve što je potrebno”

"Svi se kunemo u poljoprivredu i proizvodnju. Mi imamo tvornicu u kojoj bi u normalnom stanju mogli zapošljavadi nekih 10 do 15 ljudi. Međutim nadležna ministarstva ne interesuje ovaj vid proizvodnje. Više puta smo aplicirali i kontaktirali dosadašnje ministre, ali su nas redovno odbijali. Navodno ne ispunjavamo uvjete, jer u tom trenutku nemamo pet uposlenih", govori Zdenko

“Ovakvih vodenica je u našem selu nekad bilo 30 do 40. Tako je nekad naš narod mljeo žito, ali zub vremena i stanovništvo učinili su svoje. Šteta da ministarstva turizma ili poljoprivrede ovaj dragulj ne pokušava obnoviti ove koje su još uvijek funkcionalne”, priča nam Zdenko Berušić iz sela Bjelovići u Kreševu.

FOTO: D. B./Fokus.ba

Zdenko je vlasnik firme “FRUT-AL” koja se bavi proizvodnjom sto posto prirodnih sokova.

“U svom vlasništvu imamo voćnjak sa 1200 sadnica krušaka. Prošle godine u desetom mjesecu posadili smo 450 ruža đulberuša da održimo tradiciju, a ujedno da od njih pravimo i naše prirodne sokove”, priča nam Zdenko.

“Naše selo je Bogom dato za poljoprivredu. Tu može uspjevati i pšenica, kukuruz, krompir. Naš Kreševski krompir je skoro identične kvalitete kao i Fojnički. Nažalost, ljudi su se raselili, otišli trbuhom za kruhom. Ostalo je još malo nas starih. Međutim, bez obzira što sam u poznim godinama pokušao sam napraviti jednu mini tvornicu za proizvodnju sto posto prirodnih sokova”, govori nam Zdenko i objašnjava na kojem principu tvornica radi.

FOTO: D. B./Fokus.ba

“Sokove pravimo na tradicionalan način sa savremenom opremom. Mi ustvari ne pravimo sokove, nego cijedimo voće u bocu. U tim sokovima nema ni aromata, konzervansa, aditiva, vode, šećera. Isključivo samo prirodno voće, koje otkupljujemo u ovim krajevima, te Trebinja, Gradiške, Bijeljine…”, kaže Zdenko.

Pošto je trenutno manje voća odlučili su se da krenu sa proizvodnjom soka od ljekobilja.

FOTO: D. B./Fokus.ba

Naravno pored brojnih blagodeti koje nosi ovaj kraj, tu su i brojni problemi.

“Svi se kunemo u poljoprivredu i proizvodnju. Mi imamo tvornicu u kojoj bi u normalnom stanju mogli zapošljavadi nekih 10 do 15 ljudi. Međutim nadležna ministarstva ne interesuje ovaj vid proizvodnje. Više puta smo aplicirali i kontaktirali dosadašnje ministre, ali su nas redovno odbijali. Navodno ne ispunjavamo uvjete, jer u tom trenutku nemamo pet uposlenih”, govori Zdenko.

Kako izgleda proizvodnja stopostotnih sokova od voća i ljekobilja, koliko kilograma jabude treba za jedan litar prirodnog soka, pogledajte u našem video prilogu.