Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista
Magnezit se koristi u farmaceutskoj, hemijskoj te industriji vatrostalnih materijala, te se radi o izuzetno rijetkoj vrsti rude zbog čega je jako cijenjena

Planina Konjuh poznata je po svom šumskom bogatstvu, prirodnim ljepotama kao što su prelijepa jezera, rijeke i pećine, ali i po poznatim izletištima kao što su Muška Voda, Javorje, Zlača.

Međutim, malo je poznato da ova planina koja se najvećim dijelom prostire od Kladnja do Banovića i Živinica obiluje velikim količinama magnezitne rude koja se počela eksploatisati sedamdesetih godina prošlog vijeka, a sama eksploatacija trajala je do početka 1992. godine kada je zbog rata iskopavanje ove rude obustavljeno.

Magnezit se koristi u farmaceutskoj, hemijskoj te industriji vatrostalnih materijala, te se radi o izuzetno rijetkoj vrsti rude zbog čega je jako cijenjena.

Potpisivanjem ugovora o poslovno – tehničkoj saradnji između “Rudnika nemetala Kladanj” i “Rudara” Tuzla te Ugovorom o prenosu ugovora o koncesiji na eksploataciji magnezita na ležištu “Konjuh” u općini Kladanj, Rudnik nemetala magnezita započeo je ponovo sa radom nakon 22 godine.

Ruda ove mineralne sirovine ne postoji niti na jednom drugom lokalitetu u Bosni i Hercegovini, osim na Konjuhu.

Ekipa portala Fokus.ba posjetila je ovaj rudnik koji se nalazi na oko 20 kilometara udaljenosti od Kladnja. Put nas je vodio prema popularnoj Muškoj vodi, kroz planinske klance, a prelijep pejzaž sa okolnim rijekama i kroz bosanska sela činio je i samo putovanje zanimljivim.

Nakon skoro sat vremena vožnje kroz šumske predjele planine Konjuh, dolazimo na lokalitet Miljevica gdje se i nalazi jedna od jama ovog rudnika. Kao domaćin, veoma srdačno dočekao nas je vlasnik firme Rudar d.o.o. Ejub Mumić sa svojim saradnicima koji su nam otkrili više o samoj rudi magnezita, načinu iskopavanja, njegovom izvozu na inostrano tržište kao i još mnogo toga…

Uz obaveznu zaštitnu opremu, zajedno sa rudarima, geologom i poslovođom rudnika uputili smo se nekoliko stotina metara u unutrašnjost Konjuha, tačnije u jamu Miljevica gdje smo se i sami uvjerili na koji se način vrši otkopavanje magnezita.

Sama ispitivanja o nalazištima rude magnezita vršena su još sedamdesetih godina, a i danas su sačuvane mape koje su uveliko pomogle otkrivanju novih količina rude, koja se na nekim predjelima planine nalazi i na samoj površini.

Kako nam je kazao Ejub Mumić, vlasnik kompanije Rudar, u ovom trenutku u rudniku nedostaje radne snage, prije svega rudarske struke, ali kako kaže, mjesta ima za sve one koji žele raditi, jer upravo firma Rudar omogućava prekvalifikaciju.

Pretpostavlja se da planina Konjih krije oko dva miliona tona ove rude. Nekadašnja firma „Rudnik magnezita Konjuh“ bilježila je godišnju proizvodnju od oko 36.000 tona godišnje, a kako su nam kazali iz kompanije Rudar i njihov cilj je da uskoro dostignu nekadašnji nivo proizvodnje.