- Uvijek sam imala sreću da radim posao koji volim. Radila sam paralelno u prosvjeti i na obuci do 1989, a onda sam napustila prosvjetu i počela raditi samo ovaj posao. I radim ga evo 31 godinu

Namka Garibović iz Sarajeva prva je žena instruktorica vožnje u Bosni i Hercegovini.

Zaposlena je auto-školi “Tica” koja djeluje u sklopu firme “Imtek” i, kako kaže, da je po prvi put, i to pred penziju, pronašla firmu koja joj odgovara.

Namka u pomenutoj firmi radi dvije godine i tvrdi da je zadovoljnija nego onda kada je imala svoju auto-školu.

– Ovaj posao radim od 1986. godine, a učiteljsku školu sam završila 1968. u Prijedoru, pošto sam rođena u Kozarcu kod Prijedora. Po završetku učiteljske škole otišla sam raditi kao učiteljica u opštinu Bosanski Novi, a 1972. došla u Sarajevo gdje sam bila zaposlena kao vaspitač u vrtiću.

1986. godine polaže instruktorski ispit gledajući svog brata kako radi taj posao.

– Uvijek sam imala sreću da radim posao koji volim. Radila sam paralelno u prosvjeti i na obuci do 1989, a onda sam napustila prosvjetu i počela raditi samo ovaj posao. I radim ga evo 31 godinu.

Namki je na prvom mjestu ljubav prema poslu koji radi. Učenike koje je vaspitavala u vrtiću kasnije je učila voziti automobil.

– Kako su oni stasavali za obuku, tako su masovno dolazili kod mene. Sada već obučavam njihovu djecu. Svake godine imam barem dvoje djece od bivših kandidata, priča Namka.

Obuka je, kako tvrdi porodični posao. Nakon što jedan član porodice krene sa obukom, ubrzo se u taj posao uključuju i ostali članovi.

– Što je najvažnije, čovjeku ni jedne minute nije dosadno u ovom poslu.

Kaže da je obučavala voziti i mnoge poznate ličnosti.

– Mnogo sam obučavala i glumaca, pjevača i fudbalera iz juniorskog pogona Želje i Sarajeva. Kada dođu fudbaleri koji nemaju još profesionalni ugovor, onda imaju popusta kod mene. Dobiju koji čas besplatno, priča Namka, ne želeći otkriti za koga navija.

– To je tajna, kaže, dodajući kako sportistima i zanatlijama najbolje ide obuka.

Tokom godina obučavanja, kaže, bilo je bezbroj zanimljivih događaja. Od raznoraznih situacija sa kandidatima do dobacivanja drugih vozača.

– Znaju otvroriti prozor i dobaciti “joj dobre kandidatkinje”. Za sve njih ja imam isti odgovor. Samo ga pitam zna li pjesmu od Bijelog dugmeta “Šta bi dao da si na mom mjestu”. Oni odgovore da bi dali sve. Odgovaram im da sve što ti imaš, ima i ona. Ali ono što ti nemaš, imaju drugi, priča Namka kroz smijeh.

Svi koji žele da ih Namka uči voziti mogu je pozvati na broj telefona 061 270 108, a njenu kompletnu priču pogledajte u priloženom videu.