Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bosanska gradiška

Zemlja nas je hranila u prošlosti, hranit će i u budućnosti

Zadovoljni su implementacijom ovog projekta, te očekuju da u narednom periodu pokrenu nove projekte koji će pomoći u rješavanju problema nezaposlenih na ovom području

Bosanska Gradiška nalazi se na sjeverozapadu BiH na rijeci Savi. Prvi pisani tragovi spominju Gradišku prije 700 godina, iako je ovaj grad postojao i mnogo ranije.

Oduvijek se narod u Potkozarju bavio poljoprivredom, a posljednjih godina kroz razne projekte pokušava se dodatno osnažiti zemljoradnja i stočarstvo. UNDP u saradnji sa Opštinom Gradiška pokrenuo je projekat kojim je omogućeno da se nezaposleni stanovnici ove opštine bave uzgojem paprika.

“Projekat koji Opština Gradiška implementira u saradnji sa UNDP-jem je projekat koji radi na poboljšanju zaposlenosti u našoj opštini. Zaposleno je 20 porodica, koje su dijelom povratnička populacija, a dijelom domicilno stanovništvo“, rekla nam je Brankica Brkić, šef Odsjeka za razvoj Opštine Bosanska Gradiška.

Zadovoljni su implementacijom ovog projekta, te očekuju da u narednom periodu pokrenu nove projekte koji će pomoći u rješavanju problema nezaposlenih na ovom području.

Elvina Klempić je nazaposlena. Kroz ovaj projekat došla je u poziciju da popravi kućni budžet. Prema njenim riječima zemljoradnja nije nimalo lak posao, ali zadovoljna je. U uzgoju paprika pomažu joj suprug i sin, te majka.

“Zasijali smo tri dunuma paprike, a dobili smo zaista sve što je potrebno da bi uzgojili papriku. Posla ima, ali zadovoljni smo“, kaže Elvina.

Zemljoradnja i stočarstvo jedini je izbor prihoda Elvininog oca Ibrahima Dautovića. Bavi se proizvodnjom mlijeka. Zbog blokada i nemogućnosti izvoza u Evropsku uniju, bilo je velikih problema oko otkupa mlijeka. Međutim, kako je taj problem riješen, nada se da boljim danima za proizvođače mlijeka u ovom kraju.

Rad na zemlji je težak, kažu naši sagovornici, ali i dodaju da ih je njihova zemlja hranila u prošlosti, hrani ih sada, a hraniće kažu i u budućnosti. Ne boje se rada, a onaj ko radi nikada se ne traba bojati za svoju egzistenciju tvrde naši sagovornici.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“