Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar kulture i sporta ks

Alikadić potpisao ugovore s predstavnicima nacionalnih kulturnih društava

alikadic_ugoori

Usaglašeno je da će se zajednički raditi na rješavanju statusa društava, kao temeljnih ustanova kulture ovih naroda, odnosno društava od posebnog značaja

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić danas je s predstavnicima nacionalnih kulturnih društava BZK „Preporod“, HKD „Napredak“ i SPKD „Prosvjeta“ potpisao ugovore o dodjeli sredstava na osnovu Javnog poziva za projekte kulture i sporta.

Ugovore su uime nacionalnih kulturnih društava potpisali predsjednik BZK „Preporod“ Sanjin Kodrić, predsjednik HKD „Napredak“ Nikola Čiča i generalni sekretar SPKD „Prosvjeta” Nenad Marilović.

Sredstva su namijenjena za finansiranje rada i djelovanja spomenutih društava. Prilikom potpisivanja ugovora predstavnici nacionalnih kulturnih društava izrazili su zahvalnost Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministru Alikadiću, izrazivši spremnost za zajedničku saradnju i realizaciju zajedničkih projekata koji će doprinijeti kako očuvanju specifičnih identiteta svakoga naroda tako i razvijanju i unapređivanju ozračja mira i tolerancije.

Razgovarano je i o nužnosti usvajanja odgovarajućih zakonskih akata kojima bi se dugoročno riješio status navedenih nacionalnih kulturnih društava i uz njih i La Benevolencije.

Usaglašeno je da će se zajednički raditi na rješavanju statusa društava, kao temeljnih ustanova kulture ovih naroda, odnosno društava od posebnog značaja. Ovo bi se pitanje, saglasni su danas bili svi potpisnici, trebalo rješavati na svim razinama, od kantonalne do entitetske i državne.

Ministar Alikadić izrazio je svoju i spremnost resornog ministarstva na čijem je čelu da konstruktivno sarađuje na rješavanju ovog važnog pitanja, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.