Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Nova svjetlost"

Do 1. aprila otvoren Javni poziv za KNS međunarodne književne susrete

kns nova svjetlost

Organizator naglašava da rad mora biti autorsko djelo (pjesme), koje zadovoljava temeljne estetske i umjetničke norme. Napominju da jedan autor može aplicirati sa maksimalno dva rada

Udruženje za kulturu – ‘Nova svjetlost’ (KNS) raspisalo je Javni poziv za prijavu neobjavljenih poetskih autorskih radova za 12. KNS Međunarodne književne susrete -2023, manifestaciju koja će biti održana od 3. do 5. augusta u Sarajevu.

Taj javni poziv bit će otvoren do 1. aprila za autore iz BiH, bh. dijaspore kao i autore iz inostranstva, čiji tekst treba da bude preveden na jedan od jezika govornog područja BiH. Rezultati izbora bit će objavljeni na web stranici organizatora manifestacija (www.kns.ba) do 15. juna.

Organizator naglašava da rad mora biti autorsko djelo (pjesme), koje zadovoljava temeljne estetske i umjetničke norme. Napominju da jedan autor može aplicirati sa maksimalno dva rada.

Za najuspješniju pjesmu bit će dodijeljeno priznanje ‘KNS pero’. Za izabrane radove predviđene su zahvalnice, priznanja, uvrštavanje u tradicionalnu zajedničku zbirku i program manifestacije. Izbor prispjelih radova za zajedničku zbirku izvršit će selektori, a njihova imena bit će objavljena sa rezultatima javnog poziva.

Kako naglašava predsjednik Udruženja KNS Ibrahim Osmanbašić, promocija zbirke bit će upriličena u okviru centralne manifestacije, najavljene za 5. augusta u Sarajevu.

KNS Međunarodni književni susreti imaju za cilj popularizaciju pisane riječi, afirmaciju književnog stvaralaštva mladih pisaca, prezentaciju književnog stvaralaštva bh. dijaspore, promociju vrijednih i značajnih djela i angažmana u oblasti kulture, umjetnosti i pisane riječi, te njegovanje regionalne i međunarodne kulturne suradnje.