Kultura

zenica

Dokumentarac “Indexi” najbolji film dokuMfesta

03/10/2020

Glavna festivalska nagrada, plaketa „Najbolji film“, pripala je Zoranu Kuburi i Bojanu Hadžiabdiću za dokumentarni film „Indexi“

Završni čin petog zeničkog dokuMfesta, festivala dokumentarnog muzičkog filma, činila je ceremonija na kojoj su nagrade dodijeljene filmovima „Indexi“ i „Protest – U Zemlji karijesa“.

Program dokuMfesta 2020. fokusirao se na bosanskohercegovačku produkciju, te je publici predstavio četiri ostvarenja: „Indexi“ (Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura), „Dr Zo – pljuni u šake“ (Tarik Hodžić), „Milić Vukašinović – 70 godina doktora za rock and roll“ (Miroslav Čigoja) i „Protest – U zemlji karijesa“ (Damir Pirić i Gorčin Zec).

Žiri kojeg su činili Damir Kukić (profesor, doktor žurnalistike), Haris Abdagić (bibliotekar i muzičar) i Josip Dujmović (muzički novinar), ocijenio je da se produkcija muzičkih dokumentaraca razbuđuje ne samo brojem djela, već i njihovim kvalitetom, koji se u nekim primjerima svrstava u svjetski produkcijski vrh – saopćili su iz Zona muzike.

Među njima su, svakako, nagrađeni filmovi.

Glavna festivalska nagrada, plaketa „Najbolji film“, pripala je Zoranu Kuburi i Bojanu Hadžiabdiću za dokumentarni film „Indexi“.

Prema ocjeni žirija, autori su, ne samo Indexima i njihovom muzičkom blagu, već i cijelom jednom posebnom vremenu i prostoru, dali toliko originalan autorski pečat da on ne samo da ponovo podgrijava ljubav za jedan skoro mitski bend, već ga pretvara u novu, još intimniju sliku ovih prostora i naših života.

Da su kreirali uzbudljiv, raskošan i vrlo emotivan film, te scenaristički i rediteljski ostvarili moćno i uvjerljivo djelo, pokazale su reakcije publike tokom dvije paralelne projekcija „Indexa“, na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta i u klubu Zona, te repriznoj nakon ceremenonije zatvaranja festivala – navodi se u saopćenju.

Plaketa „Special mention“ dodijeljena je filmu „Protest – U zemlji karijesa“, odnosno autorima Damiru Piriću i Gorčinu Zecu.

Njihovo filmsko djelo “o ljubavi, muzici i buntu u kompleksnom balkanskom okruženju“, žiri je opisao kao priču koja je ponekad bolna, a koji put romantična, ali prije svega ispunjena optimizmom.

Predstavljajući 30-godišnju karijeru benda koji se zove Protest, autori su upečatljivo i vrlo stiliziranim filmskim izrazom gledaocu predočili svijet „generacijskog bunta“ i muzičkog undergorunda, zbog čega njihovo djelo zaslužuje posebnu pažnju, saopćeno je iz Zona muzike.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.