Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Državni balet St. Petersburg tek iduće godine pred sarajevskom publikom

20/12/2016

Ansambl Državnog baleta St. Petersburg izvest će pred sarajevskom publikom predstavu na ledu “Labuđe jezero” 18. novembra 2017. godine, nakon što je zbog tehničkih razloga prvobitni termin njihova nastupa odgođen.

Novi datum izvedbe te baletne predstave u Sarajevu saopćio je na današnjoj konferenciji za medije Edo Murtić iz “Sarajevo Diska”, organizatora gostovanja St. Petersburg državnog baleta. On je naveo da je članovima ruskog ansambla iznimno žao što je njihov nastup u Sarajevu otkazan, iako su bili u gradu prije predviđenog nastupa, čekajući da li će biti pronađeno rješenje nastalog problema.

– Radi se o vrlo važnoj baletnoj skupini koja nastupa u cijelom svijetu i čiji raspored je popunjen tokom godine. Oni žele nastupiti u Sarajevu čim za to budu steknuti uslovi – kazao je.

Murtić podsjeća da je nedostatak vode u gradu spriječio izvedbu predstave zbog nemogućnosti postavljanja ledene plohe. Novi datum je odmah dogovoren, ali se ispostavilo da je to logistički nemoguće, jer se kamion za pravljenje leda trebao na putu iz Makedonije za Njemačku zadržati dva dana u Sarajevu.

– Ovdje je riječ o spletu vrlo loših okolnosti i nekako je sve bilo okrenuto protiv nas. Pripreme su počele u nedjelju, kada niko ne radi, te nismo imali s kim razgovarati o problemu. Svima nam je neizmjerno žao što se sve ovako desilo – ustvrdio je.

Direktor agencije ART BG iz Sofije, jedne od agencija zaduženih za bukiranje ansambla i tehničko-logističku podršku realizaciji predstave, Danijel Stefanov naveo je da je riječ o unikatnom projektu te da će u novom terminu 18. novembra predstava biti izvedena u dva termina, od kojih će jedan biti namijenjen učenicima osnovnih škola.

– Tokom noći sam do ranih jutarnjih sati bio u kontaktu s direktorom St. Petersburg državnog baleta, u pokušaju da pronađemo način da balet u Sarajevu bude izveden 20. decembra, nakon povratka iz Skoplja. No, nismo uspjeli u tome – kazao je on.

Posebno je iznenađen velikim interesovanjem za balet u Sarajevu, a da u nekim puno većim gradovima to nije bio slučaj.

Kristian Stefanovski iz agencije Pragma iz Skoplja navodi da je balkanska turneja ruskog baletnog ansambla obuhvatala Banja Luku, Beograd, Skoplje i Sarajevo, te da su svi nastupi uspješno izvedeni, osim u Sarajevu zbog nepredviđene situacije s nedostatkom vode.

Organizatori su najavili da od sutra svi koji su kupili karte mogu doći po povrat novca na mjesta gdje su ih kupili. Rečeno je da povrat novca neće biti vremenski ograničen, te da će karte biti pregledane u slučaju pojave falsifikata. Također, svi koji žele karte mogu zadržati za novi termin predstave zakazan za iduću godinu.

Karte za balet na ledu u Sarajevu gotovo su rasprodate, potvrdili su organizatori.

Komentari