Kultura

Bh. turneja

Identitluk ove sedmice gostuje u Bugojnu i Konjicu

21/06/2021

„Identitluk“ je nastao kao koprodukcijski projekat Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog Narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti

Velika bh. turneja predstave Identitluk, koja je započela prošle godine te zbog pandemije bila odgađana nekoliko puta, ove sedmice će biti realizovana u cjelosti završno sa gostovanjima u Bugojnu (23.06. Kulturno sportski centar) i Konjicu (24.06. Narodni univerzitet). Ulaznice za predstave su besplatne i mogu se preuzeti na biletarnicama pozorišta.
Predstava je u prethodnom periodu izvedena u više od 20 bosanskohercegovačkih gradova, uključujući i nekoliko festivala na kojima je osvojila brojne nagrade (ukupno 15 nagrada i priznanja), ali je ostvarila značajne nastupe i izvan granica BiH.

„Identitluk“ je nastao kao koprodukcijski projekat Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog Narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti. Pokrovitelj projekta je BHRI (Bosnia & Herzegovina Resilience Initiative).
Motivacija za nastanak ovog pozorišnog komada pronađena je u djelu Amina Maaloufa “U ime identiteta”, a projekat je autorsko djelo glumačkog ansambla, redateljice Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine.

U ovom djelu suočavaju se dominantni bosanskohercegovački identiteti u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej. Postavlja se konkretno pitanje šta nama u sredinama u kojima živimo znače Maaloufove riječi i ideje te se kroz niz improvizacija pokušava dati odgovor na njih.

U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Amela Kreso, Mirela Mijačank Kordić, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Dramaturgija: Dragan Komadina; Scenografija i kostimografija: Sabina Trnka; Autor muzike: Husein Oručević.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.