Kultura

lične priče

Izložba fotografija “Archiwar” Jelene Jaćimović u Memorijalnom centru Srebrenica

05/07/2021

Prošle godine, na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, ta je izložba predstavljena u Beogradu i Novom Sadu, a ove će godine biti prikazano još 15 radova

Izložba fotografija “Archiwar” umjetnice Jelene Jaćimović bit će otvorena 8. jula u Memorijalnom centru u Potočarima u okviru ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Postavka se bavi prikazom ličnih priča kroz autoričinu analizu iz arhiva sudskih dokumenata, video materijala, fotografija, kao i priča koje Memorijalni centar Srebrenica bilježi. Cilj je prenijeti priče i iskustva žrtava, preživjelih i njihovih porodica kroz ilustracije koje se ne bave počiniocima i krivcima.

Izložba je jedan vid otpora protiv dominantne politike sjećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu i militarizmu koja se ogleda u negiranju ratnih zločina i genocida počinjenih od srpskih snaga, glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i vojske, kao i instrumentalizaciji srpskih žrtava, navodi se u saopćenju Memorijalnog centra u Potočarima.

Prošle godine, na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, ta je izložba predstavljena u Beogradu i Novom Sadu, a ove će godine biti prikazano još 15 radova.

Inspiracija autorice je priča Amre Begić Fazlić, žene koja je preživjela genocid u Srebrenici i koja radi u Memorijalnom centru, čiji su otac i djed ubijeni u julu 1995. godine. Njena priča o snu u kojem traži kosti svoga oca, o bebi Fatimi, najboljem drugu, komšijama, porodici, naviknutosti na smrt, ocu i Srebrenici, jedna je od mnogih ličnih iskustava koja se moraju saslušati i nikad ne zaboraviti.

Na otvaranju izložbe govorit će Amra Begić Fazlić zajedno sa autoricom, dok će razgovor moderirati Mirela Osmanović koja je rođena nakon genocida u Srebrenici, gdje su u julu 1995. ubijena dvojica braće od 15 i 17 godina. Osmanović je nakon završenog Pravnog fakulteta u Sarajevu počela da obavlja pripravnički staž u Memorijalnom centru.

Jelena Jaćimović je ilustratorka, dizajnerka i aktivistkinja. Završila je osnovne i master studije na FPU u Beogradu, na odsijeku Grafika i knjiga. Učestvovala je u nekoliko projekata koji se tiču obrazovanja i razvoja djece i mladih, pravima i zaštitom žena i LGBT+ osoba. Dobitnica je Befem nagrade za aktivistički dizajn za 2019. godinu i nagrade “Jelena Šantić” za poseban doprinos razvoju zajednica kroz angažovanu kulturu 2020. godine.

Svih 30 radova, koji su nastali u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo i uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda kroz program Specijalni fokus, biće zvanično poklonjeni Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari po želji autorice, navedeno je u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.