Kultura

amir pašić

Izložba o razvoju, rušenju i obnovi Starog mosta u Centru za kulturu

22/07/2021

Pašićevo djelovanje povezano je, među ostalim, i s nominacijom Mostara za upis na UNESCO listu zaštićene kulturne baštine

Izložba arhivske građe “Mostar Stari grad, razvoj-rušenje-obnova” autora Amira Pašića bit će otvorena u mostarskom Centru za kulturu u petak, 23. jula, u 20.30 sati.

Mostarska publika, ali i strani gosti koji se u Mostaru nađu na datum obnove Starog mosta, moći će pogledati vrlo zanimljivu izložbu o razvoju, rušenju i obnovi mostarskog starog grada, zahvaljujući bogatoj privatnoj arhivi Amira Pašića, saopćili su organizatori.

Pašićevo djelovanje povezano je, među ostalim, i s nominacijom Mostara za upis na UNESCO listu zaštićene kulturne baštine. Predavač je na brojnim univerzitetima i višestruko nagrađivan, širom svijeta održao je više od 100 konferencija na temu Mostara i Starog mosta, a poslije rata vodio je projekte za Fondaciju Aga Kahn i Islamsku konferenciju.

“Trebalo bi iskoristiti značaj Starog mosta i njegovu poziciju na svjetskoj listi UNESCO-a. Trebamo i dalje razvijati stari grad, da to bude osnovica za ekonomski razvoj, a ne da samo brojimo turiste, nego da se jednostavno razvijaju djelatnosti, da se formira neki sistem obrazovanja”, stoji u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.