stolac

Izložba Stećak.3D od danas stalna postavka u Makovoj hiži

Stecak_naslovna_virtualna.izložba

Ovo je šesta i posljednja izložba 3D modela stećaka koja od danas ostaje kao stalna postavka u Makovoj hiži u Stocu

Izložba Stećak.3D otvorena je danas u Makovoj hiži u Stocu, u organizaciji Fondacije Mak Dizdar, a u okviru projekta „StećAR: Enhanced Vision of Stećak“, koji ima za cilj registrirati nekropole stećaka, doprinijeti promociji kulturne baštine i ukazati na važnost očuvanja stećaka.

Projekt se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Do sada su izložbe održane u Sarajevu, Zvorniku, Zenici, Banjoj Luci i Mostaru, gdje su se zadržale po nekoliko dana, ali ovaj put izložba ostaje u Stocu kao stalni dio muzejsko-galerijskog centra Makove hiže.

Osim toga, izložba Stećak.3D je otvorena u sklopu programa Festivala kulture Slovo Gorčina, manifestacije s jednom od najdužih tradicija u Bosni i Hercegovini.

Ove godine se obilježava pedeseta godišnjica njenog osnivanja, a izložba Stećak.3D je dio kvalitetnog trodnevnog programa ovog jubileja.

Ideja izložbe je spajanje tradicionalnog i modernog uz pomoć procesa 3D modeliranja, srednjovjekovnog bh. kulturnog naslijeđa, koje je veoma ugroženo i često teško pristupačno.

– Projektom želimo pokazati da stećaka ima u gotovo svim dijelovima Bosne i Hercegovine i da ima jako puno umjetničkog bogatstva i motiva koji još uvijek nisu adekvatno katalogizirani, predstavljeni, a kamoli da su dovoljno izučeni – rekao je Gorčin Dizdar, predsjednik Fondacije Mak Dizdar.

Dodao je da je također ideja da aktiviraju mlade ljude da se bave svojim naslijeđem.

– Zadovoljstvo nam je što ova izložba, kreirana u sklopu projekta, ostaje kao dio stalne postavke baš u Makovoj hiži, muzejsko-galerijskom centru posvećenom liku i djelu Maka Dizdara, ali i umjetnosti stećaka, te zaštiti i promociji bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa uopće – kazao je on.

Proces izrade 3D modela započinje procesom fotogrametrije. Upotrebom nekoliko stotina do više hiljada fotografija moguće je kreirati realan prikaz trodimenzionalnog oblika, u ovom slučaju, stećaka. Izrada jednog 3D modela traje od 14 do 24 sata, a svih deset izloženih 3D modela printao je Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Članica Upravnog odbora Slovo Gorčina Vesna Pirija rekla je kako je ovogodišnji program festivala donio savremene forme izražavanja, i da je sretna što su posjetiteljima ponudili vrlo specifičan i raznolik muzički program, VJ-ing, ali i izložbu Fondacije Mak Dizdar, Stećak.3D, koja je zasnovana na virtuelnoj stvarnosti i 3D modelima stećaka.

Ovo je šesta i posljednja izložba 3D modela stećaka koja od danas ostaje kao stalna postavka u Makovoj hiži u Stocu.