Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IPC

Izložba u Historijskom muzeju BiH za 30 godina Internacionalnog centra za mir

IPC_izlozba

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović zadovoljna je što se taj muzej uključio u obilježavanja godišnjice postojanja IPC-a i smatra ih jednom od najznačajnijih institucija u BiH, koja djeluje tri decenije

Multimedijalnom izložbom ‘Tačka ne/mira’, u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, Internacionalni centar za mir (IPC) obilježava 30 godina djelovanja.

Osnivač i predsjednik IPC-a Ibrahim Spahić ističe podnaslov izložbe ‘Umjetnici u vrtlogu povijesti’ te podcrtava da su ‘umjetnici u vrtlogu povijesti nasenzibilniji u odnosu na stvarnost koju živimo sa vizijama za budućnost’.

– IPC izložbom pokazuje koliko je dragocijeno bilo njihovo sudjelovanje i snažno svjedočanstvo u vremenu kroz koje smo prošli. Važnost izložbe je da se nove generacije suoče sa stvarima koje su mogle biti drugačije da se prihvatio dijalog, borilo stvarno za mir – kaže Spahić.

Za potrebe izložbe izdvojen je tek mali dio iz bogatog materijala, a u sedam dana postavke posjetioci mogu pogledati na sedam ekrana autentične zapise na nekom od tri jezika.

– Vidjet ćete kako su reagirali intelektualci u ratu i kako se danas stvari odvijaju. Ekskuzivni videozapisi su dostupni u muzeju, imate sedam dana da pogledate to sve na nekom od tri jezika (bh. engleski, francuski) – kaže on.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović zadovoljna je što se taj muzej uključio u obilježavanja godišnjice postojanja IPC-a i smatra ih jednom od najznačajnijih institucija u BiH, koja djeluje tri decenije.

– Sretni smo što je dio materijala, koji je prikupio IPC sve ove godine, i njihov materijal koji su producirali stvarajući različite događaje, na izložbi u Historijskom muzeju BiH, a nadam se jednog dana i kao dio stranih kolekcija – naglasila je.

Izložba u povodu 30 godina Internacionalnog centra za mir sadrži izložbu fotografija Kemala Hadžića ‘Sarajevo 94’, Video art Adisa Elliasa Fejzića, Multimedijalni projekt ‘Ne/zaboravi Sarajevo’ – Dan poslije! Sarajevski ratni plakat autorice i voditeljice Nermine Zildžo, historičarke umjetnosti i multimedijalni projekt Triptih – Nelisa Nela Baždar.