Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koncert hora Pontanima na FPN-u u Sarajevu

Pontanima-Durham-katedrala-18

U četvrtak, 15. marta/ožujka 2018. godine sa početkom u 19.00 sati u auli Fakulteta islamskih nauka hor/zbor Pontanima održat će koncert u povodu Studentske konferencije teoloških fakulteta projekta podržanog od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Poseban izazov i draž koncerta je u tome što će biti repriza “Engleskog koncerta Pontanime“. Naime, Pontanima se upravo vratila s velebne turneje u Engleskoj gdje je gostovala u Londonu, Cambridgeu i Durhamu s koncertima, radionicama, intervjuima i predavanjima, a kolika je važnost dana tome gostovanju najbolje potvrđuje činjenica da BBC radi film o Pontanimi.

U višemjesečnoj ozbiljnoj pripremi za izazovnu turneju izborom iz Pontanimine Simfonije religija, kao i postavkom novih kompozicija, dirigentica Alma Aganspahić je spremala hor s krajnjom predanošću i vrhunskom stručnošću, što je doprinijelo inspirativnim vođenjem izvedbi. Osobito su prihvaćene kompozicije Zikr (A. R. Rahman) i Bohemian Rhapsody (Queen) u obradi Alme Aganspahić i Elvira Solaka, no, svaku kompoziciju, publika je oduševljeno pozdravljala i višeminutnim ovacijama pozivala hor na bis zahvale.

Pontanima je još jednom internacionalnom turnejom pokazala važnost svoje misije slanjem poruke pomirenja, prihvatanja i ujedinjenja kroz muziku.

Publika će imati priliku posvjedočiti ljepoti i magičnosti programa iz Simfonije religija i kultura koju pjeva Pontanima, a višemjesečna intenzivna priprema za turneju u Engleskoj će biti krunisana koncertom u Sarajevu u prostorijama FIN-a.

U toku svog djelovanja od osnivanja 1996. godine, hor/zbor Pontanima je potvrdio značaj međusobnog muziciranja i njegovanja mirovne misije nastupivši preko 400 puta širom BiH i svijeta. Kao snažan otpor podjeli i težnji ka ujedinjenju i unitarizmu kroz muziku, hor Pontanima je postao jedan od najznačajnijih ambasadora BiH u svijetu.