Na listu UNESCO-a upisan zmijanjski vez, sevdalinka u proceduri

zmijanjski_vez

BiH je na reprezentativnu listu nematarijalne kulturne baštine UNESCO-a upisala zmijanjski vez, a u proceduri upisa su branje trave ive na Ozrenu, drvorezbarstvo u Konjicu, sevdalinka, te dani kosidbe na Kupresu, rekao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Osmanović je, prije početka sastanka mreže eksperata za nematerijalnu kulturnu baštinu jugoistočne Evrope, rekao novinarima u Sarajevu da je BiH u februaru preuzela predsjedavanje Savjetom ministara kulture jugoistočne Evrope, što će iskoristiti da ojača regionalnu saradnju u oblasti nematerijalne baštine.

“Ovaj sastanak ćemo iskoristiti da se eksperti upoznaju bolje sa nematerijalnom baštinom BiH kroz bogat kulturni sadržaj”, naglasio je Osmanović i dodao da je obaveza svih institucija i organa u BiH da vode računa o nematerijalnoj baštini.

Šef Kancelarije UNESCO-a u BiH Siniša Šešum rekao je da se u zemljama regiona i u BiH vodi računa o nematerijalnoj baštini koja se štiti na odgovarajući način.

On ističe da BiH koristi ovu priliku da promoviše svoju materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, pripremaju se nove nominacije i narednih pet godina će eksperti iz BiH aktivno raditi na izradi nominacijskih dosijea.

Prema njegovim riječima, u BiH je potrebno stvoriti odgovarajući pravni okvir koji će obezbijediti konstantno finansiranje aktivnosti u vezi sa nematerijalnom kulturnom baštinom.

Viši kustos etnolog u Muzeju umjetnosti u Trebinju i predstavnik Republike Srpske za nematerijalno nasljeđe Božana Đuzelović istakla je da nominacijom i postavljanjem zmijanjskog veza na UNESCO-ovu listu nematarijalne kulturne baštine, on ponovo živi u pravom smislu te riječi.

“Sve više je zainteresovanih, prvenstveno žena i udruženja koja se bave zaštitom naše tradicije i koji žele da prave motive zmijanjskog veza”, kaže ona i podsjeća da je poznata glumica Monika Belucci kao autentičnu uspomenu iz BiH ponijela upravo zmijanjski vez.

Đuzelovićeva je naglasila da je zmijanjski vez ili modri plavi vez, zahvaljujući nominaciji i postavljanju na listu nematarijalne kulturne baštine, počeo da živi kako je živio u 19. vijeku i kako su ga tadašnje vezilje pravile, izražavajući svoju kreativnost i prava mala umjetnička djela.

Ona je napomenula da je jedan od kandidata za UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine i branje trave ive na planini Ozren, a nada se da će sljedeća nominacija biti Nevesinjska olimpijada.