Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novembarska proslava 65 godina Pozorišta lutaka u Mostaru

pozorite lutaka mostar

Povodom obilježavanja 65 godina postojanja i rada Pozorišta lutaka Mostar, tokom cijelog mjeseca novembra mostarski lutkari organizuju brojna dešavanja za svu djecu grada Mostara.

U ponedjeljak 6. novembra gosti su im Hercegnovsko pozorište i Teatar „Plus“ iz Herceg Novog sa predstavom „Strašni razbojnik Hilperik“, koji će izvesti dvije predstave u terminima od 10 i 12 sati.

Već u utorak 7. novembra u Pozorištu lutaka gostuje Dečije pozorište iz Subotice sa predstavom „Ivica i Marica“ u režiji Todora Valova, koju će izvesti u ista dva termina. Ova predstava je osvojila brojne nagrade na najznačajnijim lutkarskim festivalima.

Uskoro će gosti Pozorišta lutaka biti i lutkari iz ljubljanskog „Mini Teatra“ pod umjetničkim vodstvom Roberta Waltla i Ivice Buljana, zatim članovi zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta sa predstavom „Prodani smijeh“ u režiji Darka Kovačovskog, te lutkari iz jednog hrvatskog lutkarskog kazališta.

Glavni događaj ovogodišnje proslave bit će Velika izložba posvećena jubileju Pozorišta lutaka u Mostaru, zakazana za 15. novembar ove godine, koju je pripremila ranija direktorica ovog Pozorišta Ranka Mutevelić. Na ovoj izložbi će biti podijeljene diplome i zahvalnice pojedincima koji su pomogli rad, postojanje i razvoj ove ugledne teatarske kuće.

Uskoro će sa radom početi i Dječija lutkarska radionica u kojoj će učešće uzeti talentirana djeca iz mostarskih osnovnih škola, a krajem novembra počinje i rad na novoj premijeri „Punim jedrima!“ prema tekstu Teodore Popove, u režiji Elitze Petkove, gošće iz Bugarske.