Kultura

Konjičko kulturno ljeto 2020.

Online priča o nacionalnom spomeniku “Nekropola sa stećcima – Gornja Bradina”

23/07/2020

Dodaju kako poseban značaj dobra čini njegova povijesna i dokumentarna čitljivost i različitost tipoloških i kronološko - stilskih osobina nadgrobnika

U okviru repertoara “Konjičkog kulturnog ljeta 2020”, od petka, 24. srpnja na Facebook, Instagram i Viber mrežama Narodnog univerziteta Konjic i Facebook stranici Zavičajnog muzeja kroz priču i crtež akademskog grafičara Dine Džumhura javnosti će biti predstavljen nacionalni spomenik “Nekropola sa stećcima – Gornja Bradina”.

Nacionalni spomenik čini nekropola s 57 stećaka, 11 nišana i 14 krstača.

“Nacionalni spomenik svjedoči o dugom kontinuitetu sahranjivanja na zaštičenom lokalitetu, s obzirom da spomenik čini nekropola sa stećcima, muslimanskim nadgrobnim spomenicima u formi nišana i pravoslavnim kršćanskim nadgrobnim spomenicima u formi križa”, navode iz Narodnog univerziteta.

Dodaju kako poseban značaj dobra čini njegova povijesna i dokumentarna čitljivost i različitost tipoloških i kronološko – stilskih osobina nadgrobnika.

“Osnovni umjetnički kvalitet spomenika predstavljaju ukrasi izvedeni u visokom reljefu i udubljivanju. Od ukupno 82 spomenika, ukrašena su 4 stećka (jedan sanduk i 3 sljemenjaka) i svih 14 križeva. Motivi zastupljeni na stećcima su urezana linija koja označava da se radi o dvojnom grobu, polumjesec, stilizirani ljiljani i udubljenje u vidu okvira, a na križevima polujabuka, križevi u vidu reljefnog ispupčenja i udubljenja, ptica, polumjesec i zvijezde”, navodi se u priopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.