Kultura

Otvorena izložba “Islam, to je i naša historija”

29/06/2017

Danas je u Sarajevu održana press-konferencija povodom otvaranja izložbe ‘Islam, to je i naša historija’.

Izložba predstavlja 12 vijekova prisusta muslimanske kulture u Evropi, te pokazuje pokazuje da je uobičajeno shvatanje da su evropska i islamska civilizacija fundamentalno različite pogrešna.

Izložba ima za cilj da predstavi nevjerovatno bogatstvo istorije Islama u Evropi kao religije i kulture koja je pomogla i oblikovala Evropu do danas. Projekat je nastao pod inicijativnom Muzeja Evrope iz Brisela i belgijske agencije Tempora.

Isabelle Benoit, kustosica izložba naglasila je kako ne postoji prikladniji grad od Sarajeva za otvaranje izložbe. ‘Sarajevo je jedini grad koji su osnovali Turci u periodu Osmanskog carstva na tlu Europe, susret religija i kultura se dalje vidi na arhitekturi grada, grad koji je doživio najveće zlo od Drugog svjetskog rata do danas… Sarajevo je bilo i još uvijek jeste grad koji simbolizuje susret civilizacija.’

Prof. Elie Bernavi, predsjednik Naučnog komiteta izložbe ‘Islam, to je i naša historija’, je dodao kako je ovo ‘izložba civilizacija’. Koncept je postavljen na temelju naučnih istraživanja koje su vodili različiti europski partneri. ‘Scenario izložbe je strukturiran oko jedne ključne poruke – muslimani u Europi su stari koliko i Islam. Izložba pokazuje da je međusobni utjecaj itekako postojao i još uvijek postoji uprkos različitim konfliktima tokom nekoliko stoljeća. ‘

Direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović-Džuvić je istakla kako se radi o vrlo kvalitetnoj izložbi. ‘Izložbu ‘Islam, to je i naša historija’ trebaju pogledati svi. Voljela bih da dođu i ljudi iz drugih gradova iz BiH i da možda nauče nešto novo o historiji islama ali na jedan inovativan i moderan način’, rekla je Rizvanbegović – Džuvo.

Izložba kombinuje moderan pristup sa bogatim emocionalnim i intelektualnim pristupom muzejskim artefaktima, svakodnevnim objaktima, multimatijalnim displejima, muzičkim i scenografskim instalacijama.

Izložba će biti postavljena u Sarajevu u Bošnjačkom institutu do 20. oktobra 2017. godine, a nakon toga ide najprije u Bugarsku, a onda i u Njemačku. Proširena verzija izložbe će biti postavljena u Briselu i Rimu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.