Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istraživanje

Da li znate za slučaj nasilja nad djetetom u školi?

nasilje nad djecom
FOTO: Pixsell
Želimo konkretne primjere nasilja nad djecom u školi koje bismo mogli istražiti

Prilikom prikupljanja podataka i istraživanja posebnu pažnju ćemo posvetiti zaštiti identiteta djece, a svi kontakti će biti strogo zaštićeni

Nasilje ima razarajući uticaj na djecu. Pored neposrednih rizika za njihov život i fizičko zdravlje, nasilje ugrožava emocionalnu dobrobit djece i njihovu perspektivu. Nasilje se, takođe, može prenijeti iz jedne generacije u drugu, jer djeca koja pretrpe nasilje mogu steći utisak da je takvo ponašanje “normalno” i društveno prihvatljivo.

Konvencija o pravima djeteta (CRC) poziva države da zaštite djecu od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja ili nemarnog postupanja, maltretiranja ili eksploatacije.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine su na osnovu zaprimljenih žalbi građana, ali i kontinuiranog praćenja izvještavanja medija o aktualnim događanjima u društvu ukazali na porast vršnjačkog nasilja u prošloj godini. Posebnu zabrinutost su izrazili zbog slučajeva kada se vršnjačko nasilje snima, pa se snimci događaja postavljaju na brojne medijske portale i društvene mreže, što dovodi, kako kažu, do dodatne traumatiziranosti žrtve nasilja i ugrožavanja prava na privatnost.

Svako treće dijete u Federaciji BiH bilo je žrtva nekog oblika vršnjačkog nasilja

U BiH ne postoji jedinstvena statistika o broju slučajeva vršnjačkog nasilja.

Prema podacima koje je 2019. godine objavilo Udruženje “Kap”, svako treće dijete u Federaciji BiH bilo je žrtva nekog oblika vršnjačkog nasilja.

Ovo je udruženje godinu sprovodilo istraživanje u osnovnim i srednjim školama u BiH u sklopu kojeg je analizirano oko 6.000 listića. Na anketno pitanje da li su bili žrtve vršnjačkog nasilja potvrdno je odgovorilo više od 2.000 djece, njih 702 nije pomoć tražilo ni od koga, a policiji se obratilo 64.

Tokom 2019. godine u Republici Srpskoj vršnjačko nasilje zvanično je evidentirano u 22 od 54 osnovne škole koje su dostavile izvještaj.

Kroz ovo istraživanje želimo ukazati na konkretne primjere nasilja nad djecom u školama u Bosni i Hercegovini i saznati kako se zvanične institucije u našoj zemlji odnose prema ovom problemu.

Ključne stvari koje želimo da znamo:

  • Želimo konkretne primjere nasilja nad djecom u školi koje bismo mogli istražiti.
  • Da li ste i kome prijavili nasilje?
  • Kako su na to regovale zvanične institucije?

Podatke nećemo koristiti bez prethodnog pristanka, a cilj nam je da ukažemo na opšte probleme kroz konkretne prijere, ukoliko oni postoje. Odgovori su sigurni i enkriptovani.

Prilikom prikupljanja podataka i istraživanja posebnu pažnju ćemo posvetiti zaštiti identiteta djece, a svi kontakti će biti strogo zaštićeni.

Da bi podijelili svoje iskustvo, sve što treba je da popunite obrazac u nastavku teksta.

Takođe nas možete kontaktirati putem e -pošte: info@fokus.ba.