Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galerija Mak

Otvorena izložba “Orkestar” Tatjane Burzanović

orkestar2 (1)

Prema riječima Ibre Spahića ova izložba je rezultat obostrane inspiracije u stvaralaštvu književnika i likovnih umjetnika

Izložba “Orkestar” autorice Tatjane Burzanović otvorena je danas u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a u okviru specijalnog programa Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“.
Riječ je o 38 djela nastalih kombinovanom tehnikom, inspiriranih poezijom bosanskohercegovačkog književnika Alije Hasagića Dubočanina. I sama izložba je dobila naziv prema jednom od njegovih djela.

Većina radova su ilustracije Dubočaninovih pjesama, a ostale su dio ciklusa “Orkestar” koji je inspirisan njegovom poezijom. Neke od slika iz ciklusa “Orkestar” su dio magistarskog rada autorice Burzanović.
Autorica Burzanović se video-linkom javila iz Podgorice i istaknula da je lično poznanstvo sa književnikom i njegovom suprugom duboko utjecalo na njeno stvaralaštvo.

– Prva slova u knjizi našeg prijateljstva, ispisala je Smiljka Hasagić, supruga jednog od najboljih pjesnika kojeg je Bosna imala s kraja 20. i početkom 21. vijeka, Alije Hasagića Dubočanina. Upoznali smo se 1987. godine i tada nam je Alija otvorio vrata svoje rajske književnosti, koja je, nekoliko godina kasnije, kroz knjigu “Orkestar”, postala moja inspiracija za praktični dio magistarskog rada. Ilustrovala sam 16 pjesama iz te knjige, u bibliofilskom izdanju, pa sam simbolično nazvala ovaj ciklus slika upravo “Orkestar” – kazala je Burzanović.

Dodaje da je joj je iste te godine na prijedlog Alije Hasagića Dubočanina, pripala čast da ilustruje njegovu priču “Kupačica”, a kasnije i poeziju “Hod za tobom”.

– Često smo moj suprug i ja osvitali u sadržajnim druženjima uz Aliju i Smiljku, čitajući poeziju, živeći je. Alija Hasagić Dubočanin živi u svojim pjesmama i pričama i ova izložba je nezaborav, svojevrstan omaž jednom izuzetnom umjetniku – istaknula je Bruzanović.

Prema riječima Ibre Spahića ova izložba je rezultat obostrane inspiracije u stvaralaštvu književnika i likovnih umjetnika.

– Tatjana Burzanović je rođena Sarajka i zato ne čudi njena veza sa djelima Alije Dubočanina. Ova izložba nije slučajno u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, jer on sa svojom galerijom Mak predstavlja idealno mjesto za simbiozu književnosti i likovne umjetnosti . Upriličili smo je povodom 23. aprila, Svjetskog dana knjige i autorskih prava – kazao je na otvorenju izložbe Ibrahim Spahić, direktor Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“.

Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, naglasio je da su se u ovom slučaju lijepo srele dvije umjetnosti, slikarstvo i poezija.

– Sretan sam što je umetnica Tatjana Burzanović, čitajući poeziju Alije Dubočanina prenijela te senzacije u slikarski medij. Ona je uspjela da likovno prenese svijet koji je u sebi nosio Alija Dubočanin. Ja pozivam i druge umjetnike da prenesu književna dijela u medij u kojem stvaraju jer tako nastaju izuzetna djela – dodao je Hajdarević.